La lluita contra la pandèmia

Els EUA frenen la vacunació amb Janssen per trombes

  • S’han registrat sis casos «extremadament rars» entre els 7 milions de vacunats, que han afectat dones d’entre 18 i 48 anys

  • Puerto Rico també en paralitza la vacunació

  • Consulteu-ho tot sobre la vacuna de Janssen: efectes secundaris, dosis, etc.

2
Es llegeix en minuts

L’Agència de Medicaments dels EUA (la FDA en les sigles en anglès) i els Centres per al Control de Malalties (CDC) han apressat a suspendre la vacunació amb Janssen, l’injectable contra la Covid-19 desenvolupat per Johnson & Johnson, després de detectar 6 casos «rars i greus» de trombosi entre la població vacunada. La decisió s’ha pres per «precaució», mentre s’analitza a fons la seguretat de la vacuna.

Els sis afectats pels trombes són dones d’entre 18 i 48 anys. Una ha mort i una altra està hospitalitzada en estat greu, segons fonts oficials esmentades per ‘The New York Times’. Totes elles van patir el trombe entre els 6 i els 13 dies posteriors a la vacunació. Fins ara, gairebé set milions de nord-americans han sigut vacunats amb l’injectable monodosi de Johnson & Johnson.

«Recomanem una pausa en l’ús d’aquesta vacuna per precaució», han assenyalat Peter Marks, director del Centre d’Avaluació i Recerca Biològica de la FDA, i Anne Schuchat, directora dels Centres per al Control de Malalties, en un comunicat conjunt. «Són casos extremadament rars», han apuntat. «La seguretat de la vacuna és la prioritat fonamental per al Govern federal, i ens prenem qualsevol indici sobre problemes sanitaris molt seriosament», han afegit.

Es dona per feta la suspensió

Tot i que el comunicat parla de recomanació a les autoritats sanitàries dels estats, es dona per fet que el Govern federal suspendrà l’administració a tots els seus centres de vacunació, segons ha avançat el diari ‘The New York Times’. Fonts de l’Administració de Joe Biden esperen que les autoritats dels estats facin el mateix.

També Puerto Rico ha aturat l’administració a l’illa de la vacuna. El secretari de Salut, Carlos Mellado, ha anunciat que «posarem en pausa l’ús de la vacuna Janssen de Johnson & Johnson fins que tinguem noves instruccions», ha remarcat en un comunicat.

«És important aclarir que a Puerto Rico no tenim cap cas relacionat a l’esdeveniment advers, específicament sobre coàguls sanguinis. Els sis casos en set milions de persones als quals va ser administrada la vacuna van ser identificats als Estats Units. Ens preocupa i estarem vigilants», ha afegit.

Estudi

Com ja va ocórrer amb l’Agència Europea del Medicamente amb la vacuna d’AstraZeneca, les autoritats sanitàries nord-americanes examinaran ara la relació entre la vacuna i els trombes per decidir si en manté l’ús per a tota la població o bé introdueix alguna limitació. Aquest mateix dimecres es farà una reunió d’emergència.

La notícia es produeix un dia abans que arribin a Espanya la primera remesa de vacunes de Janssen, que el Ministeri de Sanitat vol administrar al grup de població d’entre 70 i 79 anys.

Notícies relacionades

Preguntat sobre l’assumpte, el president del Govern, Pedro Sánchez, que ha sigut informat de la decisió dels EUA durant una roda de premsa, ha assenyalat que «totes les vacunes compten amb totes les garanties» i ha destacat que «els beneficis superen àmpliament els riscos». «Que es produeixin aquestes aturades, no deixa de demostrar les garanties en el procés de vacunació», ha afegit. Sánchez ha defensat que quan es produeixin dubtes sobre els efectes secundaris, es «freni», es miri d’entendre «la potencial casuística» i a partir d’aquí es «prenguin decisions».

A Suècia, les autoritats sanitàries han informat que esperen prendre una decisió sobre la vacuna de Janssen «en els pròxims dies».