Fàrmac monodosi

Janssen paralitza la distribució de la seva vacuna a Europa després dels casos de trombes dels EUA

  • Darias: «Estem expectants i preparats per rebre la vacuna»

  • L’Agència Europea del Medicament investiga els fets

  • Tot sobre la vacuna Janssen: efectes secundaris, procedència, efectivitat, dosis, etc.

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Janssen ha decidit paralitzar aquest dimarts la distribució de la seva vacuna a Europa després dels casos de trombes dels EUA. Després d’aquests «rars i greus» casos de coàguls, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units i l’Administració de Drogues i Aliments ha frenat la distribució de les dosis desenvolupades per l’empresa de Johnson & Jonhson. Puerto Rico també ha decidit paralitzar la vacunació amb aquests vials «per precaució».

«Hem estat revisant aquests casos amb les autoritats sanitàries europees. Hem pres la decisió de retardar proactivament el repartiment de la nostra vacuna a Europa», ha assegurat en un comunicat l’empresa, que tenia previst enviar centenars de milers de dosis al continent en les pròximes setmanes.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha admès que Espanya està «expectant» però «preparada» per rebre les 300.000 dosis previstes per a aquest dimecres. «En relació amb Janssen, els Estats Units han establert una pausa. Estem expectants, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris està en contacte permanent amb l’Agència Europea del Medicament. Estem preparats per rebre la vacuna», ha afirmat en la sessió de control al Govern en el Senat.

Precisament, l’EMA encara està «investigant» els els casos, tot i que adverteix que «actualment no està clar si hi ha una associació causal» entre la vacuna i aquestes afeccions. Una portaveu de l’agència ha assegurat que el comitè de seguretat (PRAC) de l’EMA ha iniciat una revisió d’un senyal de seguretat» en relació amb aquests casos, però la investigació segueix en marxa i «decidirà si pot ser necessària una acció reguladora» quan arribi a unes conclusions científiques.

La comissària de Salut europea, Stella Kyriakides, ha afirmat, d’altra banda, que garantir la seguretat de la vacuna és «primordial». «Els esdeveniments d’avui [per aquest dimarts] amb la vacuna de Johnson & Johnson [matriu de Janssen] als Estats Units són sota estreta supervisió per part de la UE i els seus òrgans de farmacovigilància, amb una línia oberta amb l’FDA i altres reguladors internacionals», ha escrit en un missatge a la xarxa social Twitter.

Sis dones afectades

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) han recomanat aquest dimarts que se suspengui l’ús de la vacuna de J&J després d’haver registrat sis casos d’un tipus de coàgul sanguini «rar i greu». Les sis persones afectades pels trombes són dones d’entre 18 i 48 anys. Una ha mort i una altra està hospitalitzada en estat greu, segons fonts oficials esmentades per ‘The New York Times’. Totes elles van patir el trombe entre els 6 i els 13 dies posteriors a la vacunació. Fins ara, gairebé set milions de nord-americans han sigut vacunats amb l’injectable monodosi de Johnson & Johnson.

L’empresa farmacèutica ha dit que tenia coneixement d’un problema «extremadament rar» que implica «coàguls de sang combinats amb baixes plaquetes» i que s’ha donat en un «nombre reduït» de persones que han rebut la seva vacuna anti-Covid.

Més de 6,8 milions de dosis

Notícies relacionades

Després d’aquesta informació, J&J ha reiterat que es tracta de sis casos reportats als EUA d’entre més de 6,8 milions de dosis administrades i que tant el CDC com l’FDA han «recomanat una pausa» a la vacuna «per cautela».

J&J ha assenyalat que s’ha divulgat informació sobre «el reconeixement i gestió adequats» dels símptomes «a causa del tractament particular requerit per a aquest tipus de coàgul sanguini», i ha recomanat contactar amb un metge als qui hagin rebut la vacuna i durant les tres setmanes següents tinguin forts mals de cap, dolor abdominal o a les cames, o ofec