Evidències científiques

L’aire brut empitjora la Covid i la variant beta és més mortal que l’original

  • Com pitjor sigui la contaminació de l’aire, més altes seran les probabilitats de necessitar cures intensives i ventilació mecànica

  • Les persones infectades en la segona onada de la pandèmia, quan la variant beta era dominant, tenien més probabilitats de requerir hospitalització que les infectades durant la primera onada

L’aire brut empitjora la Covid i la variant beta és més mortal que l’original

EFE / RUNGROJ YONGRIT

3
Es llegeix en minuts
Reuters

Aquí hi ha un resum d’alguns dels últims estudis científics sobre el nou coronavirus i els esforços per trobar tractaments i vacunes per a la Covid-19, la malaltia causada pel virus.

La contaminació de l’aire empitjora la Covid greu

L’aire brut contribueix a la gravetat de la Covid-19, segons un estudi d’una de les ciutats més contaminades dels Estats Units. Els investigadors que van estudiar 2.038 adults hospitalitzats amb Covid-19 a l’àrea de Detroit van trobar que els que necessitaven cures intensives i màquines per ajudar-los a respirar tenien més probabilitats de viure en veïnats amb nivells més alts de contaminació de l’aire i pintura amb plom. Com pitjor sigui la contaminació de l’aire, més altes seran les probabilitats de necessitar cures intensives i ventilació mecànica.

La doctora Anita Shallal, de l’Hospital Henry Ford de Detroit, va dir que l’exposició prolongada a la contaminació de l’aire pot danyar el sistema immunològic i fer-lo més susceptible a les infeccions virals, mentre que les partícules fines en la contaminació de l’aire també poden actuar com a portadors del virus i ajudar que es propagui.

L’estudi «crida l’atenció sobre les desigualtats sistèmiques que poden haver portat les marcades diferències en els resultats de Covid-19 al llarg de línies racials i ètniques», va dir Shallal en un comunicat del Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses, on va presentar les descobertes divendres. «Les comunitats de color tenen més probabilitats d’estar ubicades en àrees més pròximes a la contaminació industrial i de treballar en negocis que les exposen a la contaminació de l’aire». 

La variant beta pot augmentar les hospitalitzacions i les morts

La variant beta del coronavirus pot ser més letal que la versió original del virus, segons investigadors de Sud-àfrica que van estudiar més d’1,5 milions de pacients amb Covid-19. Tot i que la variant delta ara representa el percentatge de casos nous més gran de Covid-19 a molts països, la beta encara està circulant, amb mutacions que la fan altament contagiosa i més difícil de prevenir o tractar que la versió original.

Els investigadors van trobar que les persones infectades en la segona onada de la pandèmia, quan la beta era dominant, tenien més probabilitats de requerir hospitalització que les infectades durant la primera onada, després de tenir en compte els factors de risc dels pacients i la sobrecàrrega dels hospitals.

A més, els pacients hospitalitzats amb Covid-19 tenien un 31% més de risc de mort en la segona onada, segons l’informe publicat divendres a The Lancet Global Health. Els investigadors no coneixien la variant infecciosa de cada pacient, per això van haver d’utilitzar els períodes de la primera i la segona onada com a substituts del tipus de variant, va dir a Reuters la coautora, la doctora Waasila Jassat, de l’Institut Nacional de Malalties Transmissibles a Johannesburg.

«Esperem repetir l’anàlisi comparant la tercera onada a Sud-àfrica amb les dues primeres onades, per tractar d’entendre de manera similar si l’onada delta està associada amb un risc més gran de mort», va dir. 

Les vacunes d’ARNm funcionen bé en un estudi nord-americà del «món real»

Notícies relacionades

Les vacunes Covid-19 que s’utilitzen amb més freqüència als Estats Units són efectives no només en els assajos clínics, sinó també al «món real», segons un estudi nacional. Utilitzant dades d’una mostra d’adults nord-americans hospitalitzats entre el març i el maig del 2021, els investigadors van trobar que les vacunes d’ARNm de Pfizer-BioNTech i de Moderna «van evitar aproximadament el 87% de les hospitalitzacions per Covid-19 que s’haurien produït si no s’haguessin administrat les vacunes», va dir el doctor Wesley Self del Centre Mèdic de la Universitat de Vanderbilt.

L’efectivitat va ser similar per a les dues vacunes i va ser més alta, amb un 97,3%, entre els adults de 18 a 49 anys, va informar el seu equip en un article publicat dijous a ‘medRxiv’ abans de la revisió per parells. Entre les persones immunodeprimides, les vacunes van evitar aproximadament el 59% de les hospitalitzacions per Covid-19 que d’una altra manera hi hauria hagut. Això continua sent un «benefici substancial», va dir Self, però «a causa que la protecció no és tan bona per a les persones amb immunosupressió, creiem que [ells] encara han de prendre precaucions per evitar contraure Covid-19 fins i tot si s’han vacunat», va dir.