Davant el nou repunt de contagis

França imposa el passaport sanitari en restaurants i llocs tancats

  • La immunització serà imperativa per a la totalitat del personal, mèdic o no, de centres hospitalaris, residències d’avis i centres reservats a persones amb discapacitat

  • A partir de principis d’agost, el «passi sanitari», compost per un certificat de vacunació o una prova Covid negativa, serà necessari per accedir a bars, restaurants i centres comercials

zentauroepp53189088 paris  france   21 04 2020   a woman pulls her shopping cart200421203425

zentauroepp53189088 paris france 21 04 2020 a woman pulls her shopping cart200421203425 / IAN LANGSDON

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«No decretaré la vacunació obligatòria», va prometre Emmanuel Macron el novembre del 2020, però, com diu el refrany, «on vaig dir blanc ara dic negre», i davant l’amenaça d’una quarta onada de contagis de Covid-19, el president francès va anunciar aquest dilluns que la immunització serà imperativa per a la totalitat del personal, mèdic o no, de centres hospitalaris i residències d’avis. 

A més, l’ús del «passi sanitari», fins ara necessari per accedir a les discoteques i participar en esdeveniments de més de 1.000 persones, s’estendrà als espais d’oci i cultura a partir del pròxim 21 de juliol i, a principis d’agost, a restaurants, bars, centres comercials, hospitals, avions i trens. Quant a les fronteres, França reforçarà els controls entre els viatgers procedents de zones de risc.

A nou mesos de les pròximes eleccions presidencials, el mandatari gal es va adreçar la tarda d’aquest dilluns als seus conciutadans a través d’una al·locució televisada. Si l’objectiu original d’aquest exercici era definir el rumb de la recta final del seu mandat, la crisi sanitària va trastocar, una vegada més, l’agenda del president, i la seva al·locució es va convertir en una tirallonga de recomanacions i mesures contra la Covid-19. 

«Si no s’actua ara, el nombre de casos continuarà augmentant»

«Si no s’actua ara, el nombre de casos continuarà augmentant»«La situació a França està controlada de moment, però si no s’actua ara, el nombre de casos continuarà augmentant considerablement i provocarà inevitablement un augment del nombre d’ingressos hospitalaris a partir d’agost», va advertir el cap d’Estat abans de revelar les noves restriccions que marcaran el dia a dia dels francesos. 

Amb l’ampliació de l’ús del «passi sanitari» –que pot incloure un certificat de vacunació, un resultat negatiu en les proves de detenció del coronavirus o una prova d’immunització per haver contret el virus–, França no només tracta de frenar la propagació de la variant delta, especialment contagiosa i responsable del 50% dels nous casos al país, sinó també d’encoratjar els francesos a vacunar-se al més aviat possible

En el marc d’aquesta mateixa estratègia, a partir de la tardor que ve els tests PCR passaran a ser de pagament, tret de si existeix una prescripció mèdica. «L’objectiu és fomentar la vacunació en lloc de la multiplicació de tests», va insistir Macron.

Vacunació obligatòria

Notícies relacionades

Vacunació obligatòria«[...] La vacunació serà obligatòria sense demora per al personal, mèdic o no, d’hospitals, clíniques, residències d’avis, establiments per a persones amb discapacitat, i per a tots els professionals o voluntaris que treballin en contacte amb avis o persones fràgils, fins i tot a domicili», va concretar el mandatari gal durant la seva al·locució. Les persones afectades tindran fins al pròxim 15 de setembre per a vacunar-se, a partir de llavors, es portaran a terme controls i s’imposaran sancions als qui no respectin la norma.

Per posar en marxa el seu pla contra la nova acceleració de l’epidèmia, el president francès convocarà, la setmana vinent, el Parlament per examinar un projecte de llei amb les mesures anunciades.