Reunió amb les autonomies

Sanitat descarta el toc de queda malgrat l’increment dels contagis entre els joves

  • Darias admet que limitar la mobilitat nocturna «no és sobre la taula»

Sanitat descarta el toc de queda malgrat l’increment dels contagis entre els joves
3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Malgrat que Castella i Lleó ho reclama per aturar la cinquena onada i que la ponència d’alertes –un grup d’experts que assessora el Govern– recomana «limitar la mobilitat» a partir d’una determinada hora de la nit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, acaba de deixar clar que el toc de queda «no és sobre la taula» tot i que els contagis estan desbocats entre la població més jove.

El toc de queda és una mesura que afecta els drets fonamentals i que les comunitats no poden aprovar pel seu compte tret que hi hagi un estat d’alarma. «La ponència d’alertes es reuneix periòdicament i llança propostes, que són valorades per les autonomies. Cada comunitat ha d’adoptar lliurement les iniciatives que consideri oportunes. El nostre paper és de recolzar i coordinar», ha destacat Darias.

La compareixença de la ministra davant la premsa després de reunir-se amb els consellers i conselleres de Sanitat ha començat amb una dada demolidora: en poques setmanes la incidència mitjana a Espanya ha augmentat un 137% fins a col·locar-se en els 252 casos per 100.000 habitants. Malgrat això, Darias ha explicat que la cinquena onada és bastant diferent de les anteriors i ha demanat no fixar-se tant en la incidència acumulada sinó en altres indicadors, com el nivell d’hospitalització, l’ocupació de les ucis i la letalitat, que són radicalment més discrets ara que en les primeres onades de la pandèmia. Al contagiar-se població més jove (amb efectes menys greus en la salut) els hospitals no estan saturats, com va ocórrer el 2020, però l’atenció primària –que atén els casos més lleus– està ara mateix a punt del col·lapse en moltes autonomies. Per exemple, Catalunya.

La incidència acumulada mitjana a Espanya (252 casos per 100.000 habitants) és molt diferent per grups d’edats. Els que tenen entre 12 i 29 anys –un segment de població on la vacunació tot just ha arribat– són els més afectats al superar els 600 casos per 100.000 habitants.

«Hem d’empatitzar amb els joves. Són el present i el futur del nostre país. Els hem de demanar responsabilitat tot i que no responsabilitzar-los. Tots hem sigut joves. Entenem el seu cansament i les seves ganes de divertir-se, però si van saber cuidar tan bé els seus avis a l’inici de la pandèmia ara els demanem que cuidin els seus pares i que es cuidin ells mateixos. Els exigim només una mica més. I per descomptat, els animem que es vacunin», ha comentat.

Segons la ministra, el Govern no es va precipitar al «donar la benvinguda als somriures» i eliminar l’obligació de la mascareta en exteriors sempre i quan es respecti la distància interpersonal. «Va ser una mesura assenyada. La mascareta continua amb nosaltres, en els espais interiors i també a l’aire lliure quan no es pugui mantenir el metre i mig de distància amb altres persones», ha destacat després de mostrar la seva preocupació per les aglomeracions de joves en els ‘botellons’ de cada cap de setmana a moltes ciutats i pobles, així com pel macrobrot de Mallorca després d’un viatge de fi de curs i que ha afectat 12 autonomies. «Sabem que hi ha cansament. Portem un any i mig de pandèmia. Però el virus és aquí i va contra qui no està protegit», ha alertat la titular de Sanitat.

Notícies relacionades

Les mesures que sí que són sobre la taula per aturar la nova onada són el rastreig dels contactes de les persones contagiades i els cribratges per detectar positius asimptomàtics. Sanitat ha posat a disposició de les autonomies rastrejadors del Ministeri de Defensa, així com cinc milions de test.

Una vegada més, Darias ha insistit en la importància de la vacunació per fer front al coronavirus. Gairebé 27 milions de persones ja tenen almenys una dosi i 20 milions, la pauta completa. «El ritme de vacunació és impressionant. Hem de donar les gràcies a la fortalesa del sistema nacional de salut i als professionals d’infermeria», ha comentat Darias després de destacar que en algunes autonomies ja s’estan encavalcant les edats perquè els més joves rebin també el sèrum.