Davant l’augment de la Covid

Catalunya torna a tancar l’oci nocturn i salva els festivals

  • Les discoteques hauran de tancar durant 15 dies a partir de divendres

A1-115698269.jpg

A1-115698269.jpg / Manu Mitru (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Brusca frenada a la desescalada a Catalunya davant el fort ascens de la Covid. La Generalitat ha decidit decretar el tancament de l’interior de l’oci nocturn durant 15 dies a partir de divendres, una mesura que, no obstant, no afectarà els festivals programats per a aquella quinzena, com el Cruïlla. Segons ha explicat aquesta tarda en roda de premsa del Procicat el subdirector de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Xavier Llebaria, es continuaran permetent «aquelles activitats que es puguin desenvolupar en terrasses o a l’aire lliure».

També obligarà a test d’antígens o tenir la pauta completa per poder assistir a esdeveniments amb més de 500 persones en què s’hagi d’estar «dempeus», ha precisat Llebaria. Una PCR de les últimes 12 hores també seria vàlida. Les activitats tancaran a les 3.00 hores i hi haurà mitja hora de marge per poder desallotjar.

Aquest detall l’ha anunciat hores abans, també en roda de premsa, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa, en què ha indicat que la resolució s’està ultimant. «Ara toca tirar enrere», ha dit Plaja davant l’augment exponencial de contagis entre els més joves. També ha aprofitat per defensar que la mascareta hauria de tornar a ser un element obligatori en espais oberts, però ha recordat que és competència del Govern espanyol, a qui ha sol·licitat aquesta recuperació de l’obligatorietat del tapaboques. «Continuem recomanant l’ús de la mascareta també a l’exterior, especialment quan no es pot guardar la distància», ha dit per la seva part, en la roda de premsa del Procicat, la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Imma Solé.

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebutjat la decisió del Govern de tornar a tancar l’oci nocturn. «Si amb una vacuna o test podem agafar un avió, també hauríem de poder accedir a un local d’oci nocturn. En lloc de tornar a tancar un sector que ha patit molt, seria millor reforçar la seguretat sanitària», ha assenyalat Collboni en un tuit.

Les últimes dades han disparat totes les alarmes: rècord de l’Rt i de l’índex de rebrot. Són xifres que no s’havien vist en cap de les onades, tot i que els efectes no hi tenen res a veure gràcies a la vacunació, a la qual ara estan accedint els joves, els més afectats en aquests moments. Els experts demanen passos enrere i el Govern ja va avançar ahir que s’estaven estudiant mesures.

Segons Llebaria, de moment no s’està detectant una incidència «més gran en les residències de gent gran», sinó sobretot en gent jove. «Estem veient incidències altes que tenen relació amb les festes de final de curs i la interacció social», ha dit. Així mateix ha dit que també afavoreix aquesta transmissió la variant delta, que és fins i tot un 60% més contagiosa, i que cada vegada és més predominant a Catalunya.

Frenar la propagació

L’oci nocturn insisteix que la solució passa pels tests d’antígens, no per fer passos enrere.

El Govern ja va anunciar ahir que preparava noves restriccions per frenar la propagació del virus de la Covid-19, i que en parlaria amb els sectors que en puguin resultar afectats.

Notícies relacionades

Si bé la setmana passada el Procicat va acordar prorrogar les mesures per a aquesta setmana, sense suavitzar-les ni endurir-les, el conseller Josep Maria Argimon obria la porta a possibles canvis.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no va voler avançar cap pas enrere i va explicar que les restriccions actuals seguirien vigents fins diumenge i que, si es produïa algun canvi, seria anunciat durant aquesta setmana.