Més ingressats i més ucis

La Covid continua batent rècords a Catalunya, però la xifra de morts és de les més baixes

La Rt se situa en 3,30 punts, més que a l’inici de la pandèmia, i el rebrot es dispara a 1.281

La Covid continua batent rècords a Catalunya, però la xifra de morts és de les més baixes

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Catalunya viu una cinquena onada de contagis de coronavirus més pronunciada que les anteriors, però els efectes en la població no tenen res a veure amb els altres episodis anteriors. Aquesta vegada, la vacunació hi juga a favor i les principals víctimes són els joves, un col·lectiu amb un risc molt menor i que ja ha començat també la immunització. N’és un exemple que les infeccions s’han multiplicat per set des de fa 15 dies, la majoria de les quals afecten persones en la vintena sense vacunar que en general no presenten símptomes greus, però que han saturat els ambulatoris. I les morts estan en mínims, en les últimes hores se n’han notificat tres.

Però la situació continua sent molt preocupant per als experts sanitaris, que veuen cada dia com els indicadors baten rècords. Com aquest dimarts. Segons les dades de Salut els hospitals ja noten un increment: estan pujant ja els ingressos pels efectes dels contagis des de Sant Joan: Hi ha 31 hospitalitzats més (575), 133 dels quals (12 més), estan a les unitats de crítics. Aquesta setmana, a més, és quan es preveu que la variant delta sigui la predominant. Mentrestant, el Govern estudia noves mesures «quirúrgiques» per controlar aquest desenfrenament.

Prop de 6.000 casos nous

Entrant en les dades difoses avui, tots els indicadors epidèmics confirmen que la cinquena onada de l’epidèmia és la més pronunciada, amb un risc de rebrot (EPG) a Catalunya en 1.281, una xifra que no s’havia vist en tota la pandèmia. La velocitat de propagació del virus (Rt) continua disparada i ja és de 3,3, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 330 persones, o el que és el mateix, que cada dia es tripliquen els contagis. De fet, en les últimes hores s’han notificat 5.916 nous casos.

Notícies relacionades

L’edat mitjana dels nous infectats, la majoria amb la nova variant delta, és de 26,5 anys. La positivitat dels PCR i test d’antígens és del 14,92%.

Malgrat l’empitjorament dels indicadors epidèmics, la mortalitat continua sent de les menors de tota l’epidèmia, amb nou morts en els últims set dies, una de les xifres més baixes des de la primera mort oficial per Covid, que es va produir el 6 de març del 2020. El rècord de mortalitat de l’epidèmia va ser el 30 de març del 2020, quan hi va haver a Catalunya 417 morts en un sol dia per Covid i 2.654 morts en una setmana, entre el 29 de març i el 4 d’abril de l’any passat.