La Rt supera els 2 punts

El virus continua descontrolat entre els joves de Catalunya: 5.700 nous contagis

L’índex de rebrot i la velocitat del virus avancen ràpidament, tot i que ahir va ser una altra jornada sense morts

Ja hi ha tres milions de catalans amb la pauta completa de la vacuna, segons la Conselleria de Salut

El virus continua descontrolat entre els joves de Catalunya: 5.700 nous contagis

JORDI V. POU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus continua descontrolat a Catalunya, on tots els indicadors epidèmics certifiquen una cinquena onada. La velocitat del virus i l’índex de rebrot puja alarmantment. Afecta sobretot els joves, amb 5.705 nous diagnosticats en les últimes 24 hores, però cap mort. La mitjana d’edat dels nous positius cada dia és més baixa, i ja està en 26,6 anys. A favor d’aquesta situació, precisament l’edat i el fet que la vacunació avança principalment entre els més grans, de manera que la pressió assistencial als hospitals es manté i segueixen en xifres d’ingressats i ocupació d’ucis molt més baixes que setmanes enrere. Per contra, aquesta pressió s’ha traslladat als ambulatoris, que estan desbordats.

Una bona notícia enmig d’aquesta situació és que Catalunya ha arribat avui als tres milions de vacunats amb la pauta completa. En total, s’han administrat set milions de dosis, segons xifres de Salut.

La imatge que mostren les dades de Salut difoses d’aquest dissabte és un altre avenç del virus: el risc de rebrot (EPG), que ahir va sobrepassar amb escreix els 200 que marquen que el territori està en risc extrem, s’ha tornat a disparar i es col·loca en 438 punts (ahir 282), mentre que la velocitat de propagació del virus (la Rt) no frena i ja és de 2,07, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 207 persones, una transmissió comunitària sense control.

Segons l’últim informe, hi ha 473 persones hospitalitzades amb Covid, dues menys, però pugen les ucis: cinc més (120).

Continua creixent la positivitat

Els casos confirmats per tota mena de proves des de l’inici de l’epidèmia ascendeixen a Catalunya a 726.544, dels quals 5.705 han sigut diagnosticats en les últimes 24 hores, el segon dia consecutiu en què se sumen més de 5.000 contagis.

La incidència acumulada de casos en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) també s’ha desfermat i és de 217 casos, mentre que la positivitat dels PCR i test d’antígens és del 10,90%, dos punts més que divendres, ja molt per sobre del 5%, percentatge que l’OMS considera el llindar per poder controlar l’epidèmia.

Notícies relacionades

Darrere d’aquests indicadors es troba no només la desprotecció d’uns joves que no estan vacunats, sinó també la variant delta (índia), que és fins a un 60% més contagiosa que l’alfa (la britànica). 

Malgrat l’empitjorament dels indicadors epidèmics, la mortalitat continua sent la menor de tota l’epidèmia, amb dies, com, el d’ahir, sense morts.