Els col·lectius trans celebren que es «desfaci el nus» de la llei

  • Confien que l’avantprojecte trans i LGTBI sigui aprovat al Consell de Ministres del dia 29 de juny, abans del Dia de l’Orgull

Els col·lectius trans celebren que es «desfaci el nus» de la llei

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Encara no s’ha aprovat al Consell de Ministres i queda una llarga i difícil tirada perquè la llei trans entri en vigor. Però després de més de dos anys de complicades negociacions, en els quals s’ha agreujat l’oposició d’un sector del feminisme que es reconegui l’anomenada autodeterminació de gènere, la meta està cada vegada més a prop. Aquesta és l’opinió dels col·lectius trans que estan participant en les negociacions de l’avantprojecte de llei  per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI: la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), la Fundació Triangle i Chrysallis.

Les entitats celebren que el Govern de coalició hagi arribat a un acord per desfer el principal escull: la lliure determinació de gènere. Segons l’últim esborrany del text, els continguts del qual han sigut avançats per EL PERIÓDICO, s’ha acordat una fórmula que permet a una persona canviar-se de sexe al Registre Civil i, posteriorment, al DNI, sense presentar testimonis o documentació que acrediti la «situació estable de transsexualitat», que era el que exigia Carmen Calvo. La Vicepresidència Primera, Igualtat i Justícia han consensuat que es porti a terme una doble compareixença al Registre, amb tres mesos de diferència, però no hi haurà «tuteles o traves», com reclamaven els col·lectius.

Actualment, perquè al DNI reflecteixi el gènere desitjat, les persones trans han de presentar un informe mèdic i hormonar-se durant almenys dos anys, situació que complica el tràmit i esdevé un procés dolorós per a molts. Per això fa anys que la societat civil reclama l’autodeterminació de gènere, un dret que es reconeix ja en diversos països i en 13 legislacions autonòmiques a l’hora d’emetre documents com la targeta sanitària, però que a nivell nacional s’ha frenat, principalment per l’oposició del PSOE.

La pressió de l’Orgull

Per això el col·lectiu considera un «avenç» que al si del Govern s’hagi arribat acord sobre el canvi de gènere registral i es prevegi aprovar l’avantprojecte al Consell de Ministres del dia 29 de juny, poc dies abans de la manifestació principal del Dia de l’Orgull, efemèride que ha servit per pressionar els negociadors, ja que algunes associacions van exigir que el PSOE no fos convidat per «bloquejar» la norma.

Notícies relacionades

«Al desfer el nus, s’obre la porta a desembussar altres coses», assenyala Mané Fernández, vicepresident de FELGTB. I és que, tot i que ja hi ha un text sobre el qual treballar, que fusiona els dos esborranys inicials elaborats per Igualtat, un per a la ‘llei trans’ i un altre per a la ‘llei LGTBI’, encara queden serrells, però els col·lectius «confien» que el text s’aprovi abans de l’Orgull.

Les converses pendents giraran sobre a partir de quina edat es podrà exercir el canvi registral sense requisits, ja que l’esborrany contempla els 14 anys i els col·lectius demanen que sigui a partir dels 12. Així mateix, cal perfilar com es recollirà el dret a la reproducció assistida o el centre de memòria històrica, però són temes de menor importància i que hi ha temps d’acordar abans del dia 29 de juny.