Una mitjana de tres morts diaris

Catalunya suma 5 morts per Covid i encadena els 15 dies amb la menor mortaldat

La xifra d’ingressats baixa de 500 i també descendeix la d’ucis

Unidad de Cuidados Intesivos para Covid 19 en el Hospital Clinic

Unidad de Cuidados Intesivos para Covid 19 en el Hospital Clinic / FRANCISCO AVIA (Bcn)

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Catalunya ha sumat en les últimes hores cinc morts per Covid, encadenant amb això els 15 dies amb la menor mortaldat pel virus. És el resultat clar de l’avenç de la vacunació, la qual arriba ja, amb pauta completa, a més del 30% de la població. Salut certifica un dia més les bones dades de l’evolució de la pandèmia: on més es nota aquesta millora és als hospitals, que continuen buidant-se després de mesos d’aguantar una tensió sanitària pràcticament insuportable. Aquest divendres hi ha menys de 500 persones ingressades, una xifra que no es veia des del 24 de juliol. Hi ha 488 pacients en centres sanitaris, dels quals 153 estan en ucis (cinc menys). Res a veure, per exemple, amb les xifres de fa només dos mesos, quan hi havia 1.700 d’ingressats i 500 en unitats de crítics.

Tres morts de mitjana al dia

Tornant a la mortalitat, en els últims 15 dies han mort una mitjana de 3 persones al dia, una de les xifres més baixes des de la primera mort oficial per aquest virus, que va tenir lloc el 6 de març del 2020. El nombre de morts està ja molt lluny del rècord de mortalitat registrat el 30 de març de l’any passat, quan es van comptabilitzar a Catalunya 417 morts en un sol dia per Covid i 2.654 morts en una setmana, entre el 29 de març i el 4 d’abril del 2020. La Covid, recordem, ha tornat Espanya a xifres de mortalitat de fa 100 anys.

Més dades

Altres dades referents que mostren l’evolució de la pandèmia també van a la baixa des de fa dies, tot i que de manera bastant lenta. La incidència acumulada de casos en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) és de 86,06 casos, similar a la vigília, mentre que l’índex que mesura la velocitat de propagació (Rt) és de 0,94, igual que ahir. És a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 94 persones, cosa que indica que continua minvant la propagació. Es resisteix a baixar aquests últims dies i a Barcelona està fins i tot per sobre de l’1 (1,04), que implica l’expansió del virus.

El descens per sota de 100 del risc de rebrot (EPG), índex que mesura el creixement potencial de la pandèmia, segueix caient però amb comptagotes i actualment és de 80 punts, un menys que ahir. Per sota de 100 es considera que el risc és moderat, un nivell al qual no s’arribava des de juliol de l’any passat.

Notícies relacionades

La positivitat dels PCR i tests d’antígens s’ha situat en el 3,35%, una centèsima menys que ahir, per sota del 5% que l’OMS considera el llindar per poder controlar l’epidèmia.

En paral·lel, avança la vacunació. Catalunya va obrir aquest dijous l’opció per demanar torn entre els ciutadans d’una altra franja d’edat: de 35 a 39 anys, és a dir, els nascuts entre els anys 1982 i 1986. Aquesta nova fase serà simultània amb les anteriors, com s’està fent fins ara. Els seguiran els de 30 a 34 anys.