Avenç en la immunitat

Catalunya obre la vacunació de la Covid per als de 35 a 39 anys

Catalunya obre la vacunació de la Covid per als de 35 a 39 anys

EFE / ENRIC FONTCUBERTA

3
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Avançar en la vacunació, els efectes de la qual s’estan veient de manera molt ràpida. Amb aquest clar objectiu Catalunya ja ha obert la cita per demanar torn entre una altra franja d’edat: de 35 a 39 anys. És una nova fase, que se simultaniejarà amb les altres, com s’està fent fins ara, i s’ha donat a conèixer aquest dijous en una roda de premsa amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Ja es pot demanar cita a través d’aquest enllaç. Les persones convocades aniran rebent un missatge de text al mòbil que els derivarà a l’aplicació des d’on han de reservar la cita i triar el punt per a la vacunació.

El conseller ha defensat que «no tindria gaire sentit» obrir la vacunació a tota la població menor de 40 anys de cop, perquè s’haurien d’enviar massa missatges, però ha recordat que la voluntat és «encavalcar bastant» els grups, com ja està aconseguint amb els de 35-39 anys, 40-44 i 45-49 anys.

Respecte a la vacunació dels adolescents s’aniran abaixant les franges d’edats, ha explicat Cabezas, «però el grup més baix, de 12 a 15 anys, és el que té menys risc i s’estudiarà la situació per si a finals d’agost o principis de setembre es pot fer alguna estratègia». Quant als joves, la doctora també ha reconegut que pot ser un grup menys receptiu a la vacunació i que s’estudiarà com acostar-los-la.

Aquest nou pas endavant es fa quan en aquest moments una mica més del 30% de la població catalana ja ha completat la pauta de vacunació contra la Covid i, entre l’últim grup incorporat a la campanya, el de 40 a 49 anys, creix de manera notable la cobertura en primera dosi.

La variant delta

Argimon també ha parlat en aquesta compareixença de la variant delta: «Serà la majoritària i després en vindrà una altra, això és un indicatiu que la pandèmia no s’ha acabat», ha incidit. «Hem d’anar normalitzant la vida, i és el que intentem i anem obrint, però és cert que tenim tots una responsabilitat de recordar que la pandèmia no s’ha acabat ni de bon tros, anirà a millor però no s’ha acabat», ha insistit.

La doctora Cabezas, per la seva banda, ha concretat que aquesta variant té uns símptomes una mica diferents (com un refredat nasal) i ha remarcat la disminució d’ingressos hospitalaris de les persones de més de 50 anys, cosa que es relaciona directament a la cobertura vacunal. «Just quan la cobertura passa del 40% observem aquesta caiguda tan importantíssima dels ingressos setmanals. Amb aquesta vacunació veiem de manera molt ràpida els efectes», ha explicat.

Cabezas també ha anunciat que s’avança d’11 a 10 setmanes la programació de les segones dosis d’AstraZeneca per a les persones nascudes entre els anys 1952 i 1961, és a dir, les persones d’entre 60 i 69 anys.

En aquest mateix context ha detallet que ara mateix un 88,7% de les persones de 60 o més anys han començat la vacunació i un 85% de les persones de 50 o més: «En les edats avançades més cobertura i a les altres franges anem avançant». També ha assenyalat que ja s’han administrat més de 3,5 milions de vacunes en primera dosi (el 45,1% de la població) i més de 2 milions amb pauta completa, el 27,6% de la població

3,5 milions de catalans, amb una dosi

Un total de 3,5 milions de persones, ha detallat, ja han rebut una dosi (el 46%) i amb pauta completa hi ha més de 2,1 milions (un 32% dels més grans de 16 anys), i s’han posat el 89% de les dosis rebudes. Cabezas ha destacat que la campanya de vacunació ha agafat velocitat de creuer i que la setmana passada es van administrar 553.011 dosis. Un rècord, ha dit, que es podria superar aquest diumenge, ja que només en tres dies s’han administrat 266.700 dosis.

Notícies relacionades

Aquestes dades encoratjadores, segons la responsable de Salut, permeten al departament obrir la franja de vacunació dels ciutadans de 35 a 39, o sigui, els nascuts entre els anys 1982 i 1986. Previsiblement, si és com s’està fent fins ara, seguiran els de 30 a 34 anys.

Catalunya va votar aquest dimarts a favor d’obrir la vacunació dels altres grups d’edat que queden (també de 20-29 i de 12-19) per ordre descendent i de forma encavalcada si es considera una vegada s’hagi vacunat la majoria de persones de 40 anys.