Immigració

Augmenta un 20% l’arribada de magribins a les Canàries en pastera

El nombre de dones que arriba a les costes illenques baixa un 5% respecte al 2020

2
Es llegeix en minuts

En les últimes setmanes han arribat a les Canàries pasteres amb un nombre inusual de dones, sense que això suposi un canvi de tendència. No obstant, la procedència dels migrants que arriben a les costes sí que ha patit alteracions respecte a l’any anterior. De les 5.386 persones que han entrat de manera irregular a Espanya a través de les costes canàries des de començament d’any, el 75% són d’origen subsaharià i el 25% magribí. Segons dades de la Creu Roja, aquesta proporció ha variat respecte al mateix període del 2020, quan només el 5% dels migrants eren magribins. Respecte al gènere dels que arriben en pastera a les Illes, el 84,9% són homes, davant el 15,1% que són dones. En els primers cinc mesos de l’any passat, el percentatge de dones va ser fins i tot més gran, ja que les dones van suposar el 20,2% de les persones que van arribar a l’arxipèlag de manera irregular per via marítima.

El director d’Emergències de Creu Roja, Íñigo Vila, explica que a l’arribar un alt nombre de dones a determinades pasteres pot semblar que ha canviat el perfil dels migrants però, a l’observar l’estadística global, aquesta possibilitat es descarta. «Estaríem preocupats si veiéssim que augmenta el nombre de dones i nens, perquè hauríem d’estar preparats per oferir-los una atenció especial, ja que són els més vulnerables», al·lega Vila.

Respecte al repunt d’arribades en els últims dies, el director d’Emergències de Creu Roja no assenyala directament la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc, tot i que afirma que pot ser un factor més. Per a ell, els pics de sortida de pasteres es produeixen per una suma de circumstàncies, entre les quals s’inclouen la bona meteorologia o la falta de seguretat a la costa africana.

El portaveu del Govern de les Canàries, Julio Pérez, va assegurar dimarts al Parlament regional que no és possible concloure que el repunt es degui a una situació intencionada del Marroc. A més, va afegir que «no sembla físicament possible que a les Canàries es repeteixi el que es va produir a Ceuta» i va assenyalar que el flux de migrants té altres motivacions que no estan relacionades amb els conflictes polítics.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana, va apuntar ahir que davant els repunts cal estar «a l’aguait», però va voler contextualitzar aquestes arribades en el marc que el ramadà i el mal temps van fer que molta gent estigués esperant a la costa marroquina. No obstant, va remarcar que al Govern li consta que el Marroc ha interceptat en els últims dies entre cinc i sis embarcacions irregulars rumb a les Canàries.

Pestana va xifrar en 2.500 els migrants que es mantenen a l’arxipèlag després d’haver arribat a les illes de manera irregular i va afegir que, d’aquest total, entre 1.600 i 1.700 són en centres, 300 en els recursos d’acollida integral i la resta en recursos compartits amb la comunitat autònoma.