Les llistes d’espera de la sanitat pública

Una saragossana denuncia que fa deu anys que està ‘embarassada’ de 9 mesos

  • Des que va donar a llum, la dona pateix una distensió que li ha deformat l’abdomen

Una saragossana denuncia que fa deu anys que està ‘embarassada’ de 9 mesos

Servicio Especial

2
Es llegeix en minuts

Fa una dècada que una saragossana espera a ser operada a la sanitat pública aragonesa d’una distensió abdominal que va patir després de donar a llum la segona filla i que li ha deformat l’abdomen com si estigués embarassada de 9 mesos. L’infantament es va produir el 8 d’abril del 2011 i el 2013 la dona va ser inclosa en llista d’espera quirúrgica sense que hagi sigut atesa malgrat els múltiples requeriments al Servei Aragonès de Salut i queixes a la Justícia.

Deu anys després, Susana Aragón continua esperant que la sanitat aragonesa l’operi d’una distensió abdominal que va patir després de donar a llum la segona filla, el 8 d’abril del 2011, a l’Hospital Miguel Servet de Saragossa. Durant una dècada, aquesta saragossana ha patit les conseqüències d’aquesta distensió abdominal, que s’assembla a una panxa d’un embaràs de nou mesos, i ha tractat per diferents vies que Salut atengui el seu cas, reclamant-ho a través d’Atenció al Pacient i fins i tot a la Justícia d’Aragó.

Però no ha obtingut cap resposta afirmativa. Ara, a través de l’Associació Defensor del Pacient i de la mà de l’advocat Ricardo Agóiz reclama 117.000 euros (una quota diària de 31,61 euros) a Salut com a indemnització. Fonts del Departament de Sanitat de la DGA no van voler manifestar-se sobre aquest afer perquè està judicialitzat.

Repercussions en la seva vida diària

«El 2011 vaig donar a llum la meva segona filla, i al part venia de costat, cosa que em va estirar els músculs de la panxa. Així segueixo avui», explica la Susana, que des d’aleshores ha perdut notablement qualitat de vida i que afronta fins i tot dificultats econòmiques després d’haver de tancar el seu restaurant i no poder accedir a un lloc de treball al tenir dificultats per explicar als ocupadors que no està embarassada de 9 mesos.

«Al principi els metges em deien que era una cosa normal, però jo ja havia sigut mare abans i veia que allò no ho era», relata. La seva metge de capçalera va ser la primera a detectar que la distensió de l’abdomen no es corresponia amb una situació postpart habitual. Ella va traslladar el cas al centre d’especialitats Grande Covián i després a l’hospital provincial. «Allà em van dir que tenia una distensió que calia tractar», i d’allà va tornar el Servet, ja el 2013, on van reconèixer el problema. «Em van dir que m’havia d’operar i que entrava en llista d’espera quirúrgica, però que com que no era una cosa greu, podia esperar dos, tres o quatre anys. Ja en fa deu», denuncia.

En aquest temps, ha tramitat diverses queixes al servei d’Atenció al Pacient i a Justícia d’Aragó. El febrer del 2017, el responsable de Justícia Fernando García Vicente va emetre un informe reclamant a Sanitat que «s’adoptin les mesures necessàries» per agilitar la seva intervenció i «evitar complicacions que impliquin un menyscapte per a la seva salut i la seva qualitat de vida».

Notícies relacionades

L’advocat Ricardo Agóiz assegura que en 20 anys amb l’Associació Defensor del Pacient mai havia vist «res igual». «És una tortura que s’allarga 10 anys. Amb aquesta patologia la pacient no es morirà, però el dany físic i psicològic és incalculable», afirma. I reclamen que Salut l’operi amb «urgència».

Mentre no ho facin, la demanda incrementarà a raó de 31,61 euros diaris, i es plantegen la possibilitat d’incloure perjudicis per les seqüeles que pateixi aquesta saragossana.