Assemblea ministerial

L’OMS impulsa un tractat internacional per afrontar noves pandèmies

  • Els experts, que van trobar errors crucials en la resposta global a principis del 2020, han dit que l’agència hauria de tenir el poder d’enviar investigadors ràpidament per perseguir nous brots de malalties

BARCELONA 27/05/2021 Esta mañana gente sin mascarilla por las Rambles i la Pl Reial
Mascarilla, Covid, Máscara, coronavirus

Fotografia de JOAN CORTADELLAS

BARCELONA 27/05/2021 Esta mañana gente sin mascarilla por las Rambles i la Pl Reial Mascarilla, Covid, Máscara, coronavirus Fotografia de JOAN CORTADELLAS / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut, que lluita per coordinar la resposta global a la pandèmia de coronavirus, ha acordat aquest dilluns estudiar recomanacions per a reformes ambicioses realitzades per experts independents per enfortir l’agència.

Segons la resolució presentada per la Unió Europea, i adoptada per consens, els estats membres han d’estar disposats a afrontar aquestes reformes, que segueixen les crítiques per com s’ha gestionat la crisi del coronavirus.

El nou virus ha infectat més de 170 milions de persones i n’ha matat gairebé 3,7 milions, segons un recompte de Reuters de xifres oficials nacionals.

Els ministres de Salut dels 194 estats membres de l’OMS també es reuniran a partir del 29 de novembre per decidir si s’inicien negociacions sobre un tractat internacional destinat a reforçar les defenses contra qualsevol pandèmia futura.

«Realment agraïm les recomanacions de les resolucions i també la decisió de portar això endavant per a un acord internacional o convenció marc sobre preparació i resposta per a pandèmies», ha dit el director d’emergències de l’OMS, Mike Ryan, en la seva assemblea ministerial anual.

Les decisions, aprovades en comissió, s’adoptaran formalment en el plenari d’aquest dilluns a la tarda:

un panel, encapçalat per l’ex primera ministra de Nova Zelanda, Helen Clark, i Ellen Johnson Sirleaf, expresidenta de Libèria, ha dit que s’ha d’establir un nou sistema global per respondre més ràpid als brots de malalties per ajudar a garantir que cap virus futur causi una pandèmia tan devastadora com la Covid-19.

Els experts, que van trobar errors crucials en la resposta global a principis del 2020, han dit que l’OMS hauria de tenir el poder d’enviar investigadors ràpidament per perseguir nous brots de malalties i publicar les seves descobertes completes sense demora.

Notícies relacionades

«El món va ser colpejat per aquest virus sense estar preparat. I si un altre virus sorgís demà, aquest seria el cas», va dir Björn Kümmel, subdirector de la divisió de salut global del Ministeri de Salut federal d’Alemanya, a les converses de l’OMS la setmana passada.

«Una llum verda per a aquest procés de tractat és el compromís més gran per aprendre d’aquesta crisi que aquesta Assemblea podria haver enviat. És la manera més efectiva d’assegurar que la crisi de salut global es converteixi en la final», va dir.

Temes:

OMS Coronavirus