Lluita contra la pandèmia de la Covid-19

L’EMA dona llum verda perquè els adolescents de 12 a 15 anys es puguin vacunar amb Pfizer

  • Primera immunització autoritzada a la Unió Europea per a persones menors de 16

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the  Centre Hospitalier Bretagne Atlantique  (CHBA) hospital on January 7  2021  in Vannes  western France  as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus  (Photo by LOIC VENANCE   AFP)

A nurse holds a vial containing the Pfizer BioNTech Covid-19 vaccine during a vaccination campaign at the Centre Hospitalier Bretagne Atlantique (CHBA) hospital on January 7 2021 in Vannes western France as part of France s national vaccination campaign to fight against the spread of the novel coronavirus (Photo by LOIC VENANCE AFP) / Loic Venance

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha autoritzat aquest divendres l’ús de la vacuna de Pfizer/BioNtech per a menors d’entre 12 i 15 anys. Aquest fàrmac ja s’utilitza a la Unió Europea des de desembre, però només en majors de 16. Amb la decisió de l’EMA, aquesta immunització contra la Covid-19 es converteix en la primera permesa per a menors de 16 en territori comunitari. Ara la pilota queda sobre la teulada dels estats membres, que hauran de prendre una decisió al respecte per als seus ciutadans.

L’anunci s’ha realitzat després d’una reunió extraordinària del comitè de medicaments d’ús humà (CHMP), en la qual els científics han discutit la indicació pediàtrica per a Comirnaty, nom comercial de la vacuna de Pfizer/BioNTech.

El passat dia 3, l’EMA va començar a avaluar la sol·licitud d’aquestes farmacèutiques per incloure els menors d’entre 12 i 15 anys en la vacunació amb el seu preparat contra la Covid-19, una opció autoritzada ja als Estats Units per l’Administració de Fàrmacs i Aliments (FDA anglès).

A Alemanya estan pendents de la decisió del regulador europeu per iniciar la vacunació en nens de 12 a 16 anys a partir del 7 de juny, segons el Govern d’Angela Merkel. La immunització dels menors no serà condició per a l’assistència a l’escola perquè continuarà sent voluntària. A Alemanya hi ha uns 5,3 milions de joves d’entre 12 i 16 anys.

Eficàcia del 100% en adolescents

L’agència comunitària, amb seu a Amsterdam, ha realitzat una «avaluació accelerada de les dades presentades per l’empresa», incloses les dades d’un «gran assaig clínic en adolescents» de més de 12 anys que va demostrar que la vacuna té una eficàcia del 100% en aquest grup d’edat.

En un comunicat conjunt, les farmacèutiques van explicar que van provar en fase III la seva fórmula contra el coronavirus en 2.260 adolescents i que, com ja van anunciar a finals de març, l’efectivitat de la vacuna va ser del 100% i amb una «sòlida» resposta immunològica. A les proves, afegeixen, la vacuna va ser «ben tolerada en termes generals».

Assajos en nens

Pfizer també ha iniciat assajos clínics de la seva vacuna en nens d’entre 6 mesos i 11 anys i compta amb 144 nens dividits en grups d’entre 6 mesos i 2 anys, 2 i 5 anys i entre 5 i 11 anys.

Notícies relacionades

, La farmacèutica Moderna va anunciar dimarts que la seva vacuna contra la Covid-19 també és segura i efectiva per a adolescents d’entre 12 i 17 anys, tot i que encara no ha sol·licitat a l’EMA que recolzi el seu ús en aquesta franja d’edat a la UE, on la seva vacuna ja s’utilitza en les campanyes de vacunació dels adults.

A més, l’EMA també actualitzarà divendres, sobre les seves activitats en el context de la pandèmia de la Covid-19, la seva anàlisi de quatre vacunes: l’alemanya CureVac, la nord-americana Novavax, la russa Sputnik V i la xinesa Sinovac, tot i que cap d’elles té encara un calendari definit per a la seva aprovació a la UE.