crisi sanitària

Coronavirus avui 24 de novembre: Així està la situació

Mapa de casos i resum de les dades de la Covid-19 a Espanya, Itàlia, els EUA, la Xina i la resta del món

Les normes de la nova normalitat i els avenços buscant una vacuna, al detall

Coronavirus avui 24 de novembre: Així està la situació
Es llegeix en minuts

El Periódico

El coronavirus està sotmetent el món a una crisi sanitària que marcarà una època. Després d’esclatar a la Xina fa uns mesos, la Covid-19 ha aconseguit propagar-se per tots els continents, tot i que s’ha acarnissat especialment amb Europa els EUA. Després d’atemorir el gegant asiàtic, Itàlia i Espanya són els països europeus que han rebut l’envestida més important de casos. Aquestes són les dades més rellevants de la jornada:

Infectats i morts a Espanya

El Ministeri de Sanitat ha notificat 12.228 nous casos de coronavirus, 4.584 dels quals en les últimes 24 hores. També 537 morts des d’aquest dilluns a tot Espanya. D’aquesta forma, en total ja s’han diagnosticat 1.594.844 persones a Espanya de Covid-19.

Així mateix, el departament que dirigeix Salvador Illa ha informat de 537 morts per Covid-19 més, 1.234 en els últims set dies. Per tant, la xifra global de morts per coronavirus a Espanya se situa en les 43.668 persones.

En tot cas, es pot tenir en compte que pel que fa a la xifra d’infectats les dades de Sanitat solen ser una mica inferiors a les reals, ja que les conselleries autonòmiques sempre disposen de dades més actualitzades.

Aquestes són les autonomies més afectades:

Nova normalitat 

El final de l’estat d’alarma per a tot Espanya el 21 de juny passat va suposar l’entrada del conjunt del país en la nova normalitat (tot i que els nombrosos rebrots estan motivant noves restriccions). En aquesta fase de la lluita contra el coronavirus es mantenen mesures com el distanciament físic d’almenys 1,5 metres i l'obligatorietat de portar mascareta ja en totes les comunitats autònomes. Fa setmanes, a més, Espanya va vetar fumar al carrer per la Covid.

Rebrots

Els constants rebrots de coronavirus en algunes zones d’Espanya han obligat a adoptar mesures de control que s’han anat endurint en les últimes setmanes a mesura que el nombre de casos ha crescut de forma accelerada. 

Confinaments i toc de queda

L’agreujament de la situació sanitària ha portat el Govern a decretar l’estat d’alarma fins al mes de maig que ve. Gairebé tots els governs autonòmics estan sotmetent a confinaments perimetrals els seus territoris per evitar al màxim la mobilitat de la població. El toc de queda nocturn també s’ha implantat en les comunitats autònomes com a mesura per frenar la incidència del virus.

Mascaretes obligatòries

Per evitar al màxim la propagació i contagi del virus entre la població, totes les comunitats autònomes han aprovat l’ús obligatori de mascaretes malgrat que es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres. Catalunya va ser la comunitat pionera a la qual han seguit Extremadura, Balears, Aragó, Múrcia, la Rioja, Andalusia, Cantàbria, Astúries, Galícia, Navarra, el País Basc, Castella i Lleó, el País Valencià, Castella-la Manxa i MadridCanàries ha sigut l’última en incorporar aquesta mesura, que ja està vigent a tot l’arxipèlag.

Mesures econòmiques

El 17 de març el Consell de Ministres va aprovar un pla de xoc econòmic i social per fer front a la crisi del coronavirus a Espanya en què agrupa un conjunt de mesures econòmiques d’emergència. El cost total serà d’uns 200.000 milions d’euros, segons ha informat el Govern de Pedro Sánchez. Aquestes són les 10 mesures més destacades:

 • Moratòria hipotecària. Aprovació d’una moratòria en el pagament d’hipoteques a persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació d’atur pel coronavirus.

 • Pagament de subministraments. Moratòria en el pagament de subministraments bàsics (aigua, llum i gas) a col·lectius vulnerables. 

 • Bo social. Pròrroga automàtica fins al setembre del bo social a les llars beneficiàries.

 • Atenció a persones grans i dependents. Creació d’un fons específic de contingència per reforçar l’atenció a persones grans, sensesostre i a residències de gent gran i dependents. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros.

 • Flexibilització de la despesa dels municipis. Flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit si l’inverteixen en partides d’atenció social com ara l’atenció a la dependència, serveis socials i tota mena de problemes d’índole social associats a la crisi del coronavirus. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros. 

 • Autorització d’ertos. S’agilitarà el procés d’autorització d’ertos (expedients de regulació temporal d’ocupació). Es consideraran fets per força major i es gestionaran ràpid.

 • Cobrament de l’atur en cas d’erto. Garantia de prestació d’atur en cas d’erto. Tots els treballadors afectats per aquests procediments tindran de dret a cobrar l’atur tot i que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit per fer-ho. A més, no es considerarà consumit el temps que duri la percepció d’aquesta prestació (comptador a zero).

 • Pròrroga de la prestació d’atur. Pròrroga automàtica de les prestacions d’atur. Ningú perdrà els seus drets per no poder acudir a les oficines d’ocupació.

 • Impuls al teletreball. Facilitar el teletreball a través d’una dotació «important» a les empreses per a la compra d’ordinadors, mentre permet als treballadors adaptar o reduir la jornada laboral per a la cura de persones al seu càrrec, amb la possibilitat d’una reducció del 100% de la jornada.

 • Ajuda a la cura familiar. Dret a la cura familiar per a tots els treballadors sense que puguin ser sancionats o acomiadats (reducció de jornada fins i tot del 100% o reorganització per cura de familiar fins a segon grau –nets i avis–).

Ajuts al lloguer

El 31 de març el Govern de Pedro Sánchez també va aprovar diverses mesures per garantir la vivenda dels inquilins afectats per la crisi. Aquests són els ajuts al lloguer pel coronavirus:

 • Microcrèdits per pagar el lloguer. L’Estat posa a disposició dels inquilins de petits propietaris microcrèdits a tipus d’interès 0 perquè les persones que quedin en situació de vulnerabilitat puguin pagar el lloguer.

 • Grans propietaris: treu del 50%. Els grans tenidors de vivenda –fons, socimis i immobiliàries– han de fer una quitació del 50% o bé una reestructuració del deute en 3 anys.

 • L’Estat pagarà el lloguer als més vulnerables (les persones que després de la crisi es mantinguin en la vulnerabilitat). Fins a 900 euros al mes i 200 euros destinats al pagament de subministraments, manteniment, etcètera.

 • Pròrroga dels arrendaments. Pròrroga extraordinària de 6 mesos dels contractes de lloguer de vivenda habitual per evitar pujades abusives. 

 • Suspensió dels desnonaments. L’Executiu ordena la suspensió dels desnonaments sense alternativa habitacional durant sis mesos després del final de l’estat d’alarma. 

Viatjar a l’estranger

La segona onada de la pandèmia que s’està donant a Espanya i la resta d’Europa ha portat diversos països a imposar serioses mesures restrictives als ciutadans espanyols que decideixin viatjar a determinats llocs. Hi ha països que han imposat la quarantena, d’altres obliguen a fer-se un test PCR i també hi ha els que en prohibeixen l’entrada. Si es decideix viatjar fora de les nostres fronteres, es recomana informar-se a les pàgines web de les ambaixades o consolats dels països de destinació o a la web del Ministeri d’Afers Estrangers

Entrada de viatgers a Espanya

De la mateixa manera que molts països han imposat mesures de control als espanyols que viatgen a determinades zones, Espanya també exigeix des del 30 de novembre una PCR negativa feta 72 hores abans de viatjar a les persones procedents dels països considerats de risc que vulguin entrar al país per ports o aeroports. La llista de països es modifica cada 15 dies en funció de la situació epidemiològica.

Situació a la Xina, els EUA, Itàlia i altres països

Mentre a la Xina remet l’empenta del coronavirus, l’epidèmia continua avançant als EUA Itàlia.

Vacuna

La carrera per aconseguir una vacuna segueix el seu curs i en les últimes setmanes hi ha hagut avenços importants en algunes. 

La vacuna de Pfizer i BioNTech ha obert una gran porta a l’esperança després de demostrar que la seva efectivitat supera el 90%. Els resultats preliminars mostren que dues dosis d’aquesta fórmula generen una immunitat forta sense efectes adversos greus. També la vacuna de Moderna situa la seva efectivitat en el 94,5% i la russa Sputnik en un 95%

Notícies relacionades

D’altra banda, la Universitat d’Oxford i la farmacèutica AstraZeneca han anunciat que l’efectivitat de la seva vacuna se situa entre el 62% i el 90%. 

Actualment hi ha unes 30 vacunes que s’estan testant en pacients. «És probable que alguna d’aquestes s’acabi descartant. Igual que és probable que l’any que ve hi hagi diverses vacunes en circulació, que es vagin aplicant a diferents segments de la població», afirma Rafael Vilasanjuan, membre del consell de direcció de GAVI (l’Aliança Global per a la Vacunació). «El missatge que hauria d’estar clar és el següent. Desenvolupar una vacuna és més complicat. I el més important no és el temps, és la seguretat i l’eficàcia», diu l’expert.