embolic de normatives

Normes de la nova normalitat a Espanya: ¿Què es pot fer i què no a cada comunitat?

La reobertura de serveis i instal·lacions, el reforç del transport públic i la tornada d'espais icònics són algunes de les novetats

Per regla general, els governs autonòmics han establert aforaments d'entorn del 75%, una distància mínima i l'ús de la mascareta

Barcelona entra en la fase 1. Para ilustrar el cambio de fase decido acercarme a la Rambla del Poblenou, alrededor de la cual se articula la vida social y comercial del barrio. La calle, con sus bares, comercios y establecimientos emblemáticos, es el principal lugar de reunión de los vecinos. La Rambla parecía vivir un día de fiesta mayor. Saludos entre amigos, con mascarillas y sonrisas entre vecinos, manteniendo las distancias. Para mucha gente, como para todos los barceloneses, el primer paseo después de semanas de encierro. El simple hecho de encontrarse es un primer paso para recuperar una cierta normalidad

Barcelona entra en la fase 1. Para ilustrar el cambio de fase decido acercarme a la Rambla del Poblenou, alrededor de la cual se articula la vida social y comercial del barrio. La calle, con sus bares, comercios y establecimientos emblemáticos, es el principal lugar de reunión de los vecinos. La Rambla parecía vivir un día de fiesta mayor. Saludos entre amigos, con mascarillas y sonrisas entre vecinos, manteniendo las distancias. Para mucha gente, como para todos los barceloneses, el primer paseo después de semanas de encierro. El simple hecho de encontrarse es un primer paso para recuperar una cierta normalidad / JOAN CORTADELLAS

8
Es llegeix en minuts
El Periódico

La reobertura de serveis i instal·lacions clausurats durant el confinament, el reforçament del transport públic i la tornada d’espais icònics són algunes de les novetats de les quals podem disfrutar des del 21 de juny passat quan va decaure l’estat d’alarma pel coronavirus i vam estrenar la ‘nova normalitat’.

Tot ha sigut sota un embolic de normatives autonòmiques, ja que són ara les administracions regionals les que tenen la potestat reguladora en les mesures de prevenció per contenir i acabar amb la malaltia. 

Per regla general, els governs regionals han establert aforaments similars, situats en l’entorn del 75%, una distància mínima interpersonal i restriccions en l’oci nocturn. 

També es mantenen les restriccions a la circulació establertes per als vehicles de transport de mercaderies, que no podran circular a determinades hores i dies per garantir la seguretat viària, la mobilitat i la fluïdesa del trànsit durant els caps de setmana i dies d’operacions especials de trànsit. 

Les comunitats han anat publicant i actualitzant les noves normes que regeixen la vida dels ciutadans.

Catalunya

El departament d’Interior va donar per cancel·lats els límits d’aforament en espais tancats i a l’aire lliure. Els aforaments només estan condicionats per la possibilitat de garantir una distància de seguretat d’1,5 metres per persona. Una distància que correspon a una ràtio de 2,5 metres quadrats per persona. Excepte que sigui d’aplicació un valor més restrictiu a raó del tipus d’activitat.

L’ús obligatori de la mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància interpersonal d’1,5 metres i insisteix en la necessitat de rentar-se les mans amb freqüència.

La restauració, sempre amb mesures de seguretat, prevenció i distància interpersonal d’1,5 metres i l’aforament que ha determinat la Generalitat de Catalunya, de 2,5 metres quadrats per persona. S’han de fomentar les reserves.

A les platges s’ha de respectar la ràtio que ha determinat la Generalitat de Catalunya, de 2,5 metres quadrats per persona.

Andalusia

L’aforament permès a l’interior de bars i restaurants és del 75% i del 100% a les terrasses, mantenint la seguretat d’un metre i mig i amb una concentració màxima de 25 persones per taula.

Als hotels i apartaments turístics poden ocupar-se les zones comunes, com sales de reunions i menjadors fins al 50%, mentre que els concerts a l’aire lliure tindran una capacitat màxima de 1.500 persones a l’exterior.

No es recomana la celebració de festes, revetlles i romeries.

A les platges, la distància interpersonal mínima serà d’1,5 metres.

Aragó

Ha fixat també un aforament del 75 % –excepte en els locals d’oci nocturn, que serà del 50 %–, distància social de metre i mig, ús de mascaretes en espais tancats i a l’aire lliure quan no sigui possible mantenir aquesta distància i la higiene de mans i prohibeix a més la celebració de festes patronals fins al 30 de setembre.

Quant a l’oci juvenil, manté les restriccions d’acampada amb tendes de campanya, permet els camps de treball amb límit de 20 participants i les colònies amb pernoctació en albergs des dels 12 anys, amb grups de 50 persones, tot i que les activitats es faran en grups menys nombrosos.

Es permeten les colònies urbanes per a totes les edats i s’amplien els aforaments a les piscines a un 75% (estaven a un terç), mentre que a les zones de jocs infantils es permeten totes les activitats a l’aire lliure, «sempre amb condicions d’higiene i neteja i distància social».

Són obligatòries les mascaretes a partir dels sis anys a la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic, sempre que no resulti possible garantir el manteniment d’una distància de seguretat interpersonal, almenys, d’1,5 metres. També en els mitjans de transport de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen al mateix domicili.

Astúries

Permet l’obertura de discoteques, amb la meitat d’aforament i sense que es pugui ballar, i dels parcs i zones de joc infantils, i elimina també les restriccions d’aforament que fins ara hi havia en bars i restaurants, tot i que continuarà sent necessari respectar la distància mínima de seguretat de metre i mig. 

La mascareta és d’ús obligatori en activitats de turisme actiu i natura en grups que no podran sobrepassar les 25 persones, tot i que no ho és per a l’activitat a l’aire lliure que no requereixi contacte físic. 

En el locals comercials al detall d’alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, les restriccions de capacitat queden eliminades sempre que es mantingui la distància interpersonal de metre i mig i s’utilitzi mascareta.

Balears

Ha acordat limitar l’horari d’obertura dels locals d’oci nocturn fins a les 2 de la matinada, sempre amb la pista de ball inhabilitada, i no permet obrir els locals amb aforament superior a 300 persones.

A més prohibeix obrir els locals d’oci nocturn a les zones de la Platja de Palma, Magaluf i el West End d’Eivissa.

En aquestes zones només poden obrir els locals que tinguin activitat de bar, cafeteria i restaurant, i es permet l’obertura de terrasses exteriors a qualsevol local sempre que estiguin autoritzats prèviament amb aforament màxim de 100 persones assegudes i mantenint la distància de seguretat entre les taules.

A les platges, els banyistes podran ocupar quatre metres quadrats i els grups seran d’un màxim de 25 persones, mantenint la distància de seguretat d’un metre i mig. Els ajuntaments podran regular l’accés a les platges. Als cines, teatres, circs i similars les butaques hauran d’estar preassignades i no es podrà superar el 75% de l’aforament.

Canàries

No permet esdeveniments amb més de 1.000 persones a l’aire lliure o de 300 en espais tancats, tot i que en bars, restaurants i allotjaments turístics no hi ha límit d’aforament, tret del que dicti l’obligació de mantenir una distància interpersonal d’1,5 metres, i a les platges s’haurà d’assegurar també la distància entre persones.

L’animació als allotjaments turístics serà a l’aire lliure, sense intercanvi de material. Al bufet, pantalla protectora, emplatats individuals i monodosis. Reducció de tèxtils a tot l’establiment. La roba de llit estarà protegida en armaris.

A les platges s’ha de respectar la normativa municipal específica, mantenint una distància d’1,5 metres. La pràctica esportiva serà individual o en parelles, sense contacte. Els equips, màquines i hamaques es desinfectaran abans i després del seu ús. Aquestes últimes seran d’ús individual amb 2 metres de separació entre elles.

Cantàbria

Ha fixat un aforament d’un 75% en bars, restaurants, establiments d’hostaleria, botigues, centres comercials, biblioteques, centres culturals o monuments, i prohibeix les festes, revetlles i esdeveniments populars fins al 8 de juliol.

La norma càntabra també regula les platges i l’obertura dels parcs infantils. En el cas dels parcs, han de desinfectar les instal·lacions. 

Castella-la Manxa

L’aforament en establiments i activitats és també del 75%, amb l’excepció del petit comerç, que no té limitació, així com les terrasses a l’aire lliure, que podran estar al 100%. Les persones es poden reunir en grups de 25, com a màxim. 

Les piscines tenen un aforament màxim del 75% de la seva capacitat, les comitives fúnebres poden comptar amb 50 persones i els casaments, ocupar el 75% de l’aforament.

Castella i Lleó

No permet festes populars, estableix aforaments als bars i distància social o ús de mascareta. L’esport no federat i a l’aire lliure pot fer-se sempre que no comporti contacte físic, mentre que a les instal·lacions esportives l’aforament és limitat al 80%. 

País Valencià

Manté amb caràcter general l’aforament del 75% i la distància mínima de seguretat d’1,5 metres

S’han col·locat passarel·les desmuntables a les platges per garantir la distància de seguretat. Les piscines poden obrir al 75% de la seva capacitat.

Extremadura

El Diari Oficial d’Extremadura (DOE) ha publicat aquest diumenge en un número extraordinari les mesures bàsiques de prevenció en matèria de salut pública per evitar el coronavirus. Es prohibeix la celebració de festes, revetlles, desfilades professionals i altres esdeveniments populars fins al 31 de juliol. 

Per a platges fluvials es calculen quatre metres quadrats per persona. En piscines s’ha de respectar el límit del 75% de capacitat.

Galícia

La primera comunitat a instal·lar-se en la «nova normalitat» té la regla bàsica del 75%, fet que significa que els locals comercials no superen aquest percentatge de l’aforament, i tampoc els mercats ambulants, les piscines, les comitives fúnebres, ni els teatres, cines i auditoris. Les terrasses sí que poden arribar al 80%. 

Limita a una persona cada quatre metres quadrats l’aforament en parcs públics infantils i similars.

Activitats en grup, com l’esport a l’aire lliure es limita a 25 persones, però desapareix el límit en les reunions als domicilis. Des de l’1 de juliol es permeten les festes populars.

Madrid

Ha fixat un aforament màxim en espais tancats del 60% fins al 5 de juliol, mentre que a partir del 6 de juliol comença una nova fase de desescalada en la qual l’aforament serà del 75%.

A partir del 6 de juliol, reobriran les discoteques. Les piscines no tindran límit d’ocupació, mentre es pugui respectar la distància interpersonal. Per a les activitats en grup s’estableix una limitació de 20 participants.

Múrcia

No limita l’aforament màxim a les platges i la norma general d’ús serà mantenir l’obligada distància de seguretat d’un metre i mig entre els banyistes que no comparteixin unitat familiar. 

Fixa com a norma general un aforament màxim del 75% als establiments turístics, hotelers o culturals a partir de l’acabament de l’estat d’alarma.

Navarra

Eleva al 75% de l’aforament d’establiments, compleix la distància social de metre i mig com a referència i obre els parcs infantils, les escoles del cicle 0-3 anys, els clubs de jubilats i els centres de dia.

Les activitats en grup es limiten a 30 persones.

Les discoteques no poden obrir les seves zones de ball, però sí ocupar-les amb taules.

A les piscines es permet el 75% d’aforament i se suprimeix la cita prèvia.

País Basc

Obliga a mantenir la distància interpersonal d’1,5 metres i estableix com a plantejament base dels aforaments el límit del 60% en els espais, excepte en locals d’hostaleria i restauració o llocs de culte.

Piscines i platges estan obertes però diputacions i municipis fixen «límits en els temps» a la sorra.

La Rioja

Notícies relacionades

Estableix limitació al 75% de l’aforament i un màxim de mil persones en els esdeveniments amb públic, tant en espais tancats com a l’aire lliure. Les 14 línies de transport interurbà recuperen els horaris habituals. 

El Govern de La Rioja no prohibeix les festes patronals, però no es permet l’organització d’esdeveniments massius en els quals no sigui possible controlar la distància mínima interpersonal o l’ús de mascareta. Sí que s’han cancel·lat les revetlles i la instal·lació d’atraccions de fira, així com les tancades.