Medi ambient

Així quedaria la Costa Brava amb els parcs eòlics projectats, segons els ecologistes

  • La plataforma d’oposició al projecte recrea l’impacte ‘terrible’ que suposaria al paisatge

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, que s’oposa a la instal·lació d’aerogeneradors d’energia que flotarien al mar davant el litoral gironí, ha recreat a través d’una simulació l’impacte que tindrien al paisatge.

La biòloga Anna Zahonero ha elaborat la successió d’imatges des de 17 punts emblemàtics, com les ruïnes d’Empúries a l’Escala, Cala Jóncols, Cala Montjoi o la Torre del Sastre de Roses, i els termes de Cadaqués i l’Estartit davant les illes Medes. En el muntatge infogràfic es poden veure també les platges de Sant Pere Pescador, Pals, Sa Tuna, Fornells i el Cap de Begur. Aquests llocs insubstituïbles del paisatge del Golf de Roses patirien «un impacte terrible», ha declarat a l’ACN.

Zahonero ha presentat aquest dissabte el muntatge al Centre Cívic de Sant Pere Pescador (Girona) explicant que s’ha realitzat amb els càlculs definits pels promotors del parc eòlic, la firma Blue Float Energy i el grup d’enginyeria SENER. «No hi ha hagut cap sensibilitat pel paisatge al plantejar la posició d’aquest macroparc», ha lamentat la biòloga. Segons la seva opinió no es produiria afectació visual si els aerogeneradors es col·loquessin «a 70 quilòmetres de la costa», informa Efe.

Patrimoni de la gent

«El mar i el paisatge han de tenir la consideració d’element patrimonial per a la gent de l’Empordà», ha defensat Zahonero, comparant el paisatge litoral gironí amb les muntanyes de Montserrat, on «a ningú se li acudiria col·locar uns aerogeneradors de la dimensions que es projecten» i que, segons l’opinió de la plataforma opositora, depassa l’estàndard europeu per a aquestes instal·lacions. En altres punts d’Europa hi ha aeroparcs amb més generadors, però cap amb molins de la mida dels que es pretén instal·lar davant la Costa Brava Nord.

Alcaldes i regidors de poblacions del litoral gironí com Torroella de Montgrí, Begur, Pals, Cadaqués, Castelló d’Empúries i Roses i representants dels consells comarcals de l’Alt i Baix Empordà han acudit a Sant Pere a la presentació d’aquest muntatge.

Notícies relacionades

L’impacte no serà només visual i paisatgístic a la costa: afectarà, a més, aquelles localitats pel terme de les quals passaria la línia elèctrica de la nova aeroplanta, com l’Armentera, Sant Miquel de Fluvià, Gualta, Ullà, Verges i Sant Julià de Ramis, ha advertit Dani Abad, arquitecte membre de Stop al Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava nord.

Abad ha demanat que s’estudiïn alternatives de producció energètica. La plataforma, avalada per 40 entitats, associacions, partits polítics i col·lectius empresarials i professionals està desenvolupant una recollida de firmes. Ja en porten 18.000.

Temes:

Ecologia