L’aïllament, una trampa mortal d’avis
La meitat de morts en incendis en llars a Catalunya tenien més de 65 anys
El servei de la teleassistència, nascut el 2005, es torna imprescindible per detectar alertes sanitàries i de seguretat
Cada dos dies un avi mor a causa d’una caiguda accidental a Catalunya
«Ara estic una mica més tranquil·la, però de vegades tinc por», assumeix Lidia Abòs. Té 81 anys i viu sola en un pis de lloguer de Badalona. Té por de deixar-se l’olla al foc encès i no assabentar-se’n, a intoxicar-se de fum si una estufa encén una manta, que un dia caigui a casa i ningú la pugui socórrer. Cap administració sap quants avis van morir sols a casa sense que ningú se n’assabentés, tot i que es tracta d’un drama que els professionals veuen diàriament. Davant aquesta evident falta de mitjans en detecció, la Diputació de Barcelona ha iniciat un pla perquè la tecnologia ajudi a activar accidents evitables que puguin salvar milers de vides a Catalunya.
Fa tot just quatre dies, a Lidia Abòs li han instal·lat un detector de fums. Està connectat amb l’aparell de la teleassistència, el famós botó vermell que penja del coll de més de 100.000 avis que gestiona la Diputació de Barcelona, i que poden prémer en cas de tenir un accident a casa o qualsevol problemàtica perquè els atengui una teleoperadora. «La veritat és que ara em sento una mica més segura», assevera Abòs. L’aparell permet detectar fum, monòxid de carboni i altres gasos tòxics que poden acabar amb la vida de les persones grans sense que gairebé se n’assabentin. I és que de totes les persones que van morir en un incendi domèstic a Catalunya entre els anys 2015 i 2018, la meitat eren avis.
Però el foc no és el seu únic temor. La Lidia també té por de caure a casa. O quan puja les escales de tres pisos carregada amb les bosses de comprar. «Creuo els dits perquè no em passi res, em trobaria completament sola», assumeix. Per això implora un ascensor i ha deixat de netejar algunes zones de casa seva. «Fa anys que no toco l’escala perquè si no m’hi aguanto bé, ja s’acaba tot», explica per telèfon. Fa tres anys, quan encara vivia el seu marit, ell s’encarregava de fer tots els «arranjaments» a casa. «De vegades penso que em caurà la casa a sobre», esbufega. La por no és infundada. Cada any moren més de 200 avis per caigudes a Catalunya, i el SEM rescata cada any més de 1.000 octogenaris per contusions, esquinços o ferides obertes al cap, el coll i el tors.
«Quan ens entra una trucada d’una persona gran el més important és saber si estan sols o tenen algú que els socorri», afirma Gemma Casajuana, infermera de la línia 061 per a emergències sanitàries. Perquè si els avis que truquen estan sols, que són la pràctica majoria, sol ser habitual haver d’activar un altre professional per salvar-los la vida. «Hi ha persones que ens truquen per una diarrea, però que no tenen ningú que els netegi, que els faci el menjar, i potser després ens adonem que fa més de tres dies que estan sense menjar. En aquests casos demanem que els traslladin a l’hospital perquè no es deshidratin», explica. La infermera admet que hi ha trucades que li tallen l’alè. «Molts ens truquen perquè es queixen de dolor, però en realitat el que necessiten és parlar amb algú», explica. Ho demostra també el fet que les trucades d’avis sols es disparen diumenge a la tarda.
¿L’administració arriba a tots ells? Inevitablement la realitat que més costa d’assumir és la dels cadàvers d’avis en descomposició que es troben els bombers i els Mossos en pisos i cases. Però sobre això gairebé no hi ha dades. Els únics que ho han comptat van ser els Bombers de Barcelona el 2019. Aquest 2020, el cos afirma que no té estadística. Tampoc disposa de les dades cap altra administració.
«No tenim dades que parlin d’aquesta dimensió, és que no es compta ni es té en compte. La Covid ha fet visible aquesta realitat amb tanta entitat que l’hem d’afrontar de manera específica. Les dades mai incorporen ni l’edat, ni si les persones trobades mortes vivien soles. Aquest és un repte majúscul i estem obligats a actuar des dels poders públics». Qui fa aquestes afirmacions és Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi i diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. I és, precisament, qui vol implantar un canvi en la teleassistència que permeti arribar a tots aquests casos. A la Lidia, almenys, el detector de fums que li han incorporat la fa sentir-se més segura a casa. Ara només li falta recuperar la il·lusió per tornar a cuinar com feia quan el seu marit era viu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se