Protocol per a l’oci

Eivissa només permetrà l’accés a les seves discoteques amb passaport sanitari

  • La mesura forma part del protocol de seguretat plantejat per Oci d’Eivissa al Govern perquè les sales puguin obrir aquesta temporada, i inclou fer tests d’antígens tant als treballadors, com a mínim cada 72 hores, com als clients que calgui

Eivissa només permetrà l’accés a les seves discoteques amb passaport sanitari
4
Es llegeix en minuts

Els clients que la temporada vinent desitgin accedir a una discoteca hauran de presentar a l’entrada un passaport sanitari en què consti que estan immunitzats després de passar la malaltia o que disposen de l’aval d’una PCR realitzada com a màxim 72 hores abans, segons consta en el protocol presentat la setmana passada per l’associació Oci d’Eivissa davant el Govern balear, amb l’objectiu de poder obrir amb garanties aquest estiu. A més, proposa realitzar cribratges mitjançant tests d’antígens als clients per comprovar que estan lliures de coronavirus.

Segons aquest protocol, només podrien entrar «als locals tancats els que estiguin vacunats i que tinguin el ‘digital green pass’ [passaport digital sanitari] en regla i data, o bé amb una PCR realitzada com a molt 72 hores abans» o el que en el seu moment fixi la normativa.

Respecte a les proves d’antígens realitzades als clients en el punt d’extracció habilitat per la discoteca, s’efectuaran a partir d’un hisopat nasofaringi/nasal: «Seran de la màxima qualitat [...], amb una sensibilitat mitjana pròxima al 98% i una especificitat del 99%». Mitjançant una ‘app’ o a través de la mateixa plataforma de venda de tiquets del negoci «es generarà, després de realitzar-se la prova, un QR per poder acreditar l’entrada segura a l’entorn d’oci. Aquest QR es recolzarà en seguretat digital per evitar falsificacions, amb el suport del passaport o NIF corresponent».

El sector assegura que implantarà aquestes mesures, així com «els aforaments i la reducció de part de la zona de ball», sempre prèvia consulta «i en sintonia amb les autoritats sanitàries del Govern», amb les quals es reunirà en les pròximes setmanes per tornar a tractar aquest afer.

Els establiments es comprometen, a més, que els seus treballadors passin un test d’antígens «mínim cada 72 hores, de manera voluntària i amb acord previ dels representants sindicals». Aquests empleats tindran formació en procediments i protocols de Covid «personalitzats a l’entorn d’oci, i en el correcte ús d’epis».

Aquestes mesures se sumen a les obligatòries de portar mascaretes, «la instal·lació de dispensadors de gel hidroalcohòlic, la disponibilitat de mascaretes a les barres per a clients que ho demanin i la neteja contínua dels lavabos, així com la instal·lació de mesuradors de CO₂ i de sistemes de filtrat i purificació de l’aire per a recintes tancats». També incrementaran, indiquen, «els controls de seguretat i sanitaris a les zones de pas d’entrada i sortida diferenciada als llocs que sigui possible per evitar contactes i aglomeracions», especialment en l’accés als locals i als lavabos. La venda d’entrades «sempre es farà mitjançant sistema digital, a través de la web de cada establiment o plataformes especialitzades».

Calendari clar

El sector reclama, així mateix, «disposar d’un calendari clar perquè les discoteques i les sales de festa que disposin d’espais exteriors legalitzats puguin obrir-los abans del juny».

José Luis Benítez, gerent de l’associació Oci d’Eivissa considera que amb la presentació d’aquest protocol «queda demostrat» que el sector «torna a preocupar-se per la salut: qualsevol persona que entri a una sala haurà d’estar vacunada o tenir un certificat que demostri que ha sigut immunitzat, ha passat la malaltia o s’ha fet una PCR. Es busca així la seguretat que qui entri a les sales no estigui contagiat».

No obstant, Benítez insisteix que el PCR «hauria de fer-se a l’aeroport per assegurar-nos que qui entri a Eivissa no estigui contagiat. Som una illa: seríem així una bombolla perfecta».

Notícies relacionades

Benítez espera que el Govern «vegi factible» aquest protocol, destinat, entre altres recintes, «a les grans discoteques de l’illa que tenen espais tancats, com Pachá, Amnesia, DC 10 o Hï». «Fa la sensació –aventura el gerent d’Oci d’Eivissa– que ha agradat bastant a l’Executiu balear [va ser presentat al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i al director de l’Institut Balear de Salut Laboral, Rubén Castro]. Ho sabrem d’aquí un parell de setmanes, quan tornem a reunir-nos».

El sector dubta que pugui obrir al juny

Tot i que l’associació vol iniciar la temporada al juny, José Luis Benítez és realista: «Cada vegada tenim més pals a les rodes de cara a l’estiu. Nosaltres som ambiciosos. La idea és obrir a partir del juny, però si hem de ser sincers, ja hauríem de parlar del juliol. Veurem si tant la Unió Europea com el Govern espanyol no fallen en les seves previsions de tenir el 70% de la població vacunada abans de l’estiu. Nosaltres poc més podem fer, el nostre sector en depèn». El gerent d’Oci d’Eivissa admet que «als mateixos clients els costarà anar a locals on hi hagi molta gent i poc espai». Per això han creat «una bateria de mesures per intentar minimitzar els riscos». Respecte a la vacunació, considera que «no va al ritme» que desitjarien: «I sempre hi ha la llacuna dels treballadors, sobretot de les grans discoteques, que és gent jove i, per tant, per dates no els tocarà de moment la vacunació». L’ideal, suggereix, hauria sigut vacunar els empleats del sector turístic, i adverteix que arribarà un moment en què els ertos «seran molt difícils d’aguantar i les empreses que segueixin tancades no podran donar feina a aquestes persones. Qualsevol discoteca de l’illa té uns 300 treballadors directes», avisa.