Resultats

Repsol creu que l’impost a les energètiques decaurà a final d’any

El president de Repsol, Antoni Brufau, durant la presentació de resultats de la seva empresa.

El president de Repsol, Antoni Brufau, durant la presentació de resultats de la seva empresa. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Repsol confia que l’impost extraordinari sobre les vendes de les companyies energètiques, aprovat pel Govern en plena crisi de preus de l’energia, s’acabarà. El conseller delegat de la companyia, Josu Jon Imaz, assegura que "des de fa setmanes" hi ha "moviments" tant de la Comissió Europea com del Govern que indiquen que "no hi ha espai" per mantenir aquest tipus d’impostos un any més, com havien acordat PSOE i Sumar en l’acord de coalició. I confia que les energètiques es podran deduir les inversions renovables aquest any.

Al febrer, la petrolera va executar la meitat del pagament del segon i últim any de l’impost (si no es prorroga) que grava els resultats del 2023, per un valor de 167 milions d’euros, segons va respondre ahir en la presentació de resultats del primer trimestre. Davant la pregunta d’un dels analistes sobre el gravamen, Imaz va fer broma que "no és el millor dia per fer pronòstics sobre qüestions polítiques", en clara referència a la incertesa generada a Espanya per la carta de Pedro Sánchez en la qual obria la porta a una possible dimissió del seu càrrec.

Notícies relacionades

Efecte de la guerra d’Ucraïna

La petrolera va guanyar 969 milions d’euros el primer trimestre del 2024, un 12,9% menys que el primer trimestre de l’any anterior, quan havia obtingut un resultat net de 1.392 milions, marcat per la pujada de preus del cru per la guerra d’Ucraïna. El resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis, va arribar als 1.267 milions d’euros, un 33% menys. L’inferior resultat s’explica per uns marges de refinament més baixos que fa un any (369 milions d’euros menys), així com un preu del gas un 32% inferior que en el trimestre anterior, que va afectar les seves activitats de trading i va portar l’àrea industrial a patir una retallada de 548 milions respecte al mateix període de l’any anterior fins a un total de 731 milions.