Quan els indicadors millorin

El Govern prepara una desescalada asimètrica en funció de les dades Covid

  • El pla podria iniciar-se el 26 d’abril que ve, però només si la situació epidemiològica millora substancialment

  • Budó ha assegurat que l’executiu català ja està «estudiant les alternatives legals» per quan acabi l’estat d’alarma

Control de tráfico de los Mossos, en la N-II, en la rotonda de Montgat, el día que empieza otra vez el confinamiento comarcal.

Control de tráfico de los Mossos, en la N-II, en la rotonda de Montgat, el día que empieza otra vez el confinamiento comarcal. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern prepara un pla de reobertura i desescalada vinculat a l’evolució de les dades epidemiològiques. El full de ruta, doncs, seria asimètric i dependria de l’estat de la Covid-19 a les diferents regions del territori. Així ho ha afirmat aquest dissabte la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista a RAC-1, en què ha explicat que l’executiu català ja treballa un pla de desescalada gradual semblant al de la tardor passada.

Budó ha defensat que aquest pla s’iniciaria només si la millora de les dades epidemiològiques es consolida i, a més, si els indicadors mostren que la tendència torna a estar a la baixa. Divendres passat, de fet, el Procicat també va obrir la porta a estudiar una desescalada a partir del dia 26 d’abril. Però només en cas que aleshores les dades hagin millorat substancialment. En aquests moments, segons l’últim balanç de la Conselleria de Salut, els indicadors milloren molt tímidament, i encara estan en un moment crític, mentre el sistema torna a tensar-se amb ingressos per Covid-19.

Segons ha explicat aquest dissabte Budó, el pla en què treballa l’executiu es basaria en «mesures territorials» i no generalitzades. En aquest sentit, ha recordat que, el 2020, en alguns dels moments més crítics de la pandèmia, el Govern va fer intervencions «quirúrgiques» en determinats territoris com la Conca d’Òdena o les comarques del Segrià aplicant mesures dràstiques només allà on la pandèmia s’estava descontrolant. «Com a govern el nostre compromís és que no estarem ni un dia més de l’estrictament necessari amb mesures restrictives», ha dit.

Després que ahir el Govern prorrogués el confinament comarcal fins al 26 d’abril, la consellera ha assegurat que el confinament per vegueries «no està descartat en absolut». «Pot ser una solució, podria ser un primer pas en la desescalada i en la reobertura de la mobilitat», ha defensat Budó. D’altra banda, ha assegurat que l’Executiu català no estudia decretar la prohibició de fumar a les terrasses: «La gestió de la Covid-19 no consisteix a posar més prohibicions, sinó a accelerar el pla de vacunació, que és el que canviarà radicalment» les dades epidemiològiques.

Restriccions després de l’estat d’alarma

Notícies relacionades

Així mateix, Budó ha assegurat que l’executiu català ja està «estudiant les alternatives legals» per poder aplicar mesures després de l’aixecament de l’estat d’alarma a Espanya, previst per al 9 de maig. No obstant, ha admès que sense el paraigua de l’estat d’alarma «no es pot aplicar» el «toc de queda»: «Va ser una de les raons principals d’aquest segon estat d’alarma. El Govern no té capacitat reguladora per aplicar-lo», ha afirmat.

Sobre aquesta qüestió, en declaracions a RAC-1 Budó també ha criticat el president del Govern, Pedro Sánchez, que anunciés l’aixecament de l’estat d’alarma al mig de la quarta onada. En aquest sentit, ha recordat que és necessari que sigui vigent el decret d’estat d’alarma perquè les comunitats i ciutats autònomes puguin aplicar el toc de queda nocturn per reduir els contagis, i que la Generalitat «no té capacitat reguladora per decretar aquest tipus de mesures, per la qual cosa quan s’acabi l’estat d’alarma, el toc de queda quedarà aixecat».