La lluita contra la pandèmia

Catalunya obre la porta a iniciar una desescalada a partir del 26 d'abril

El Govern manté el confinament comarcal

Control por parte de los Mossos del confinamiento comarcal, en Castelldefels.

Control por parte de los Mossos del confinamiento comarcal, en Castelldefels. / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha decidit mantenir el confinament comarcal a Catalunya tal com és ara. Ho ha avançat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, durant una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha argumentat que «cal fer passos lents però segurs per no fer passos enrere». Les actuals restriccions pel coronavirus a Catalunya vencien aquest pròxim dilluns 19 d’abril. Amb aquesta decisió, el tancament comarcal s’allarga una setmana més, fins al dilluns 26 d’abril.

El Procicat ha convocat una roda de premsa per a les 12.00 hores d’aquest divendres per donar compte de com quedaran les restriccions. En les seves primeres paraules en aquesta compareixença, Marc Ramentol, secretari general de Salut, ha valorat positivament que no hi ha hagut una explosió de casos després de la Setmana Santa i sembla que es tendeix a l’estabilització del virus. «Hem entrat en una etapa d’estabilització», ha dit per començar. Ramentol ha enviat un missatge d’esperança a l’afirmar que, tot i que la tensió hospitalària continua sent alta, «els contagis s’han anat modulant i sembla que es desaccelera el ritme d’impacte assistencial». «Cal consolidar-lo i doblegar la corba de l’impacte assistencial a les ucis», ha afegit.

Per tot això, ha explicat Ramentol, s’ha decidit una pròrroga de set dies de les mesures vigents per, precisament, «consolidar aquesta estabilització i entrar en fase de regressió, per doblar definitivament la corba i situar-nos a l’horitzó per iniciar tot el procés de reobertura a partir del 26 d’abril si les dades epidemiològiques acompanyen».

L’Executiu català tenia –i continua tenint– sobre la taula revisar aquest confinament comarcal per ampliar la mobilitat. L’alternativa seria un confinament per vegueries o per regions sanitàries; figures que inclouen més territori que la comarca i que, per tant, permetrien als catalans tenir més marge de moviment. No obstant, el nou repunt a les ucis, dada de la qual els tècnics de Salut estaven molt pendents, pot ser que hagi sigut determinant per mantenir uns dies més el confinament comarcal.

Sàmper ha confirmat que la revisió del confinament segueix sobre la taula. I ha avançat que el Procicat estudia «confinaments a la carta» per territoris per al futur adaptar el tancament comarcal en funció de la situació de la pandèmia de Covid-19 a cada zona. El conseller ha insistit que s’introduirà aquesta modalitat quan la Conselleria de Salut conclogui que «les dades ho permeten».

Notícies relacionades

Un altre tema sobre la taula del Procicat és el salconduit cultural que demana el sector de la cultura per permetre els desplaçaments per assistir a espectacles culturals.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que havia avalat substituir el confinament comarcal per «altres estructures» de confinament que no siguin sobre el perímetre de la comarca, havia insistit també que això només seria possible si les dades epidemiològiques ho permetien.