La gestió de la pandèmia després de l’estat d’Alarma

El Govern afirma que té competències per pilotar les restriccions

  • El decret que va modificar la llei de Salut Pública, replicat per altres autonomies, blindaria el Govern davant els jutges

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern sosté que tot i que l’Estat doni per finalitzat l’estat d’alarma el 9 de maig, podrà continuar prenent decisions restrictives per fer front a la Covid gràcies a les competències autonòmiques. Fonts de l’Executiu català consultades per EL PERIÓDICO afirmen que la seva base legal és el decret aprovat l’any passat per part dels serveis jurídics després del revés d’una jutge de Lleida al confinament del Segrià decretat pel Govern el mes de juliol passat.

Doncs bé, aquest decret posterior planteja un marc suficient, segons l’equip jurídic de la Generalitat, per continuar decidint restriccions com la limitació de les reunions o la mobilitat i fins i tot, afirmen, un possible toc de queda. El text modifica la llei de Salut Pública de Catalunya per afirmar que en situacions de pandèmia les autoritats competents poden prendre mesures «de limitació de l’activitat, el desplaçament de persones i la prestació de serveis». I remarca que aquestes mesures tenen una justificació basada en un informe emès pel director o directora de l’Agència de Salut Pública per «acreditar la situació actual de risc de contagi, de control de la pandèmia i la suficiència de les mesures», entre altres. Una altra cosa, afegeixen, és que l’Estat es reservi mesures d’obligat compliment en el marc del consell interterritorial de salut.

Notícies relacionades

Des d’aquest decret, el Govern no ha patit nous revessos legals. I fins i tot el text ha sigut citat per experts com el professor de Dret Administratiu de la Universitat de València Andrés Boix, ja que va permetre al Govern actuar «sense que al Govern d’Espanya li sembli contrari a dret ni tingui intenció de recórrer-ho i sense que els jutges hi hagin oposat més pegues». És més, afegeix Boix «des d’aleshores, sembla pacífic que l’àmbit competencial d’exercici per a l’adopció d’aquestes mesures és l’autonòmic».

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha criticat, amb tot, que el Govern central no ha donat més bastida jurídica a les autonomies per gestionar la pandèmia de forma descentralitzada.