Representen més de 200.000 professionals sanitaris

Més de 80 societats científiques demanen als polítics que no parin de vacunar

  • «Per la investigació no s’aposta des de la retòrica, sinó amb recursos», diuen Govern i autonomies

La Generalitat abre la próxima semana Ciudad de la Luz y los pabellones de IFA de cara a la vacunación masiva

La Generalitat abre la próxima semana Ciudad de la Luz y los pabellones de IFA de cara a la vacunación masiva

2
Es llegeix en minuts

Un total de 82 societats científiques nacionals, que representen més de 200.000 professionals sanitaris, han firmat un manifest conjunt en el qual demanen al Govern i comunitats autònomes que no aturin la vacunació i es posin d’acord en el control de la pandèmia.

El «nostre primer i principal missatge a les autoritats polítiques és el següent: vacunin. I als ciutadans aquest un altre: vacunin-se», clamen els científics, que exigeixen que la vacunació no se suspengui «sense atendre criteris purament científics ni de manera impulsiva».

A més, les associacions sol·liciten que no es cultivi la por i insisteixen en la necessitat que les administracions coordinin les seves polítiques i també els seus missatges per generar confiança i transmetre un missatge de col·laboració i cooperació entre tots com la millor manera de guanyar la pandèmia. «La societat demana transparència. I la transparència suposa explicar a la societat les noves evidències que es van obtenint. Aquestes noves evidències incorporen matisos als missatges. Aquests matisos són la mateixa essència del coneixement científic. Però correspon als experts, i no als polítics, traduir aquests matisos en recomanacions», diuen els professionals sanitaris representats per aquestes societats científiques.

«D’aquesta pandèmia hem après moltes coses, però la fonamental potser és la importància estratègica de la investigació. Només de la ciència i la innovació podíem esperar solucions a aquesta situació i només de la ciència i la innovació han procedit. Però per la investigació no es juga des de la retòrica, sinó amb recursos. Apostar per la investigació és dedicar recursos a la investigació. Demanem a les administracions públiques un canvi radical de tendència en la inversió pública per l’R+D+i. I demanem als ciutadans que l’hi exigeixin», destaquen en el manifest.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, les societats científiques destaquen també la necessitat de polítiques de salut pública i remarquen que les crisis sanitàries més ben resoltes són les que es prevenen, perquè no hi ha sistema que pugui suportar nivells de pressió assistencial com els que s’han viscut. A més, demanen més recursos per a l’Atenció Primària i Hospitalària. En matèria de gestió sanitària, el manifest recorda que la pandèmia ha propiciat la creació de noves modalitats assistencials, sobretot telemàtiques, que «sens dubte» marquen un camí pel qual continuarà avançant-se en el futur, i aposta per afrontar un debat sobre l’atenció sociosanitària a persones grans.

Finalment, les societats científiques advoquen per millorar la comunicació de les decisions sanitàries. «La pandèmia ha sigut infodèmia i ens ha mostrat amb extraordinària cruesa fins a quin punt és sensible i rellevant la informació que s’ofereix a la població. En això també tenim molt a aprendre, els científics i sanitaris, els primers: amb informació comprensible, clara, oportuna, convenient i rigorosa. Però de poc servirà que ho fem si els missatges públics s’utilitzen com a ariet polític i no com a eina de prevenció, informació i sensibilització social», conclouen.