Missatge oficial de calma als EUA

  • L’Administració Biden assegura que la recomanació de pausa del sèrum de Janssen no impedirà que es compleixin els objectius de vacunació

  • Autoritats estatals, municipals i farmàcies i altres entitats s’adapten i estudien alternatives o cancel·lacions per a les cites ja tancades

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La recomanació federal d’interrompre la inoculació de la vacuna monodosi de Janssen als Estats Units ha agafat aquest dimarts gairebé tot el país per sorpresa però immediatament ha estat envoltada en un missatge de calma des de l’Administració de Joe Biden i amb mesures d’adaptació d’estats, municipis i altres entitats implicades en el procés de vacunació al país.

Des de la Casa Blanca, on es va rebre avís que hi hauria un anunci dilluns a la nit però on el contingut concret no s’ha conegut fins aquest matí, el coordinador de la resposta a la pandèmia, Jeff Zients, ha emès un comunicat assegurant que la pausa «no tindrà un impacte significatiu en el pla de vacunació», pel qual Biden ha marcat l’objectiu que tots els adults puguin optar a una vacuna per al dia 19 i estar inoculats per a finals del mes de maig.

Només el 5% de les vacunacions realitzades fins al moment al país s’han dut a terme amb l’antigen de la filial de Johnson & Johnson i la disponibilitat de les vacunes de Moderna i Pfizer i BioNTech, les altres dues d’aprovades als EUA, s’incrementa a 28 milions de dosis setmanals.

Zients ha comparegut hores després amb el doctor Anthony Fauci en la roda de premsa de la portaveu de la Casa Blanca i tots dos han remarcat el missatge de calma sobre els «extremament rars» casos de trombes inusuals detectats en sis dones entre els gairebé sis milions de dosis de Janssen injectades. Han emmarcat la decisió dels CDC i la FDA com una «mesura cautelar» adoptada prioritzant la «seguretat» dels ciutadans. I al ser interrogat sobre si la mesura podria disparar els dubtes o problemes de confiança en la vacuna, un dels reptes als qual s’enfronten també els EUA, Zeints ha replicat que la decisió dels reguladors «hauria de reassegurar la ciutadania sobre la diligència» de la FDA.

Canvi de sèrum

En termes pràctics, les autoritats federals han començat immediatament la pausa, però alhora buscant respectar les cites ja tancades per rebre la vacuna de Janssen en centres de vacunació gestionats pel govern de Washington oferint al seu lloc vacunes de les altres dues farmacèutiques. També s’han compromès a ajudar «logísticament» els estats a adaptar-se a la nova situació.

Notícies relacionades

Tot i que el que han fet les autoritats és recomanar i no imposar una pausa, diversos estats i entitats que administren vacunes (de municipis a cadenes de farmàcies, centres mèdics i comunitaris o universitats) han decidit seguir aquesta recomanació immediatament. En alguns, com l’estat de Nova York, almenys en les cites tancades per a aquest dimarts en centres gestionats pel govern d’Albany els que havien de ser vacunats amb Janssen han rebut la primera dosi d’una de les altres vacunes. CVS i Walgreens, dues de les grans cadenes de farmàcies que estan sent centrals en la vacunació, han anunciat que estudien com prosseguir. En algunes circumstàncies, com en clíniques de vacunació organitzades en diferents universitats, s’han anunciat directament cancel·lacions i s’ha apressat a reiniciar el procés de sol·licitar cites per a les altres vacunes disponibles, no sempre fàcil.

Malgrat el missatge positiu de l’Administració és innegable que la suspensió té un impacte per ara als EUA. Alguns factors de la vacuna de Johnson & Johnson, especialment el fet que sigui l’única monodosi i que la seva conservació sigui més fàcil que la de les de Pfizer i Moderna, l’havien fet favorita d’alguns ciutadans i també s’havia escollit per diferents autoritats per intentar arribar a zones remotes o a grups de població determinats i per als quals és més complicat gestionar una segona cita, des de persones sense llar a les que tenen dificultats de mobilitat o viuen en situació irregular.