L’estratègia d’immunització

Les qüestions pendents d’AstraZeneca: ¿Què cal fer amb els menors de 60 amb la primera dosi?

La Comissió de Salut Pública estudia quin protocol s’ha de seguir amb el fàrmac una vegada suspesa la vacunació als menors d’aquesta edat

Darias no descarta que a les persones de 18 a 59 anys que han sigut vacunades amb la primera dosi se’ls administri el sèrum d’una altra farmacèutica, o cap

2
Es llegeix en minuts

La Comissió de Salut Pública es reuneix aquest dijous per analitzar les qüestions que queden pendents sobre la vacunació amb el sèrum de la farmacèutica AstraZeneca, una vegada que el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han decidit que només s’administrarà a persones de més de 60 anys.

Per exemple, com que fins ara aquest antigen estava autoritzat només per a persones de fins a 65 anys, la Comissió ha de decidir si s’amplia l’administració a població més gran, una cosa necessària per complir amb el calendari de vacunació anunciat per Pedro Sánchez.

A més, entre les qüestions pendents figura la decisió respecte a les segones dosis, que haurien de començar a administrar-se d’aquí un parell de setmanes, ja que aquesta farmacèutica recomana la pauta completa 10 setmanes després de la primera punxada.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, no va descartar en conferència de premsa després de la reunió del Consell Interterritorial que a les persones de 18 a 59 anys que han sigut vacunades amb la primera dosi d’AstraZeneca se’ls administri el sèrum d’una altra farmacèutica, o cap.

Les propostes de la Comissió de Salut Pública són després elevades al Consell Interterritorial per a la seva aprovació en aquest òrgan de gestió de la pandèmia.

Fins ara, les persones majors de 65 anys eren immunitzades amb les dosis de Pfizer i de Moderna, a l’espera de l’arribada de la vacuna de Janssen, destinada també als més grans i que només necessita una punxada.

Més de dos milions d’espanyols ja han sigut vacunats amb aquest sèrum, en una campanya que va començar la segona setmana de febrer en el col·lectiu de persones d’entre 18 i 55 anys de serveis d’emergència, policies, docents o personal sociosanitari, ja que aquest era el rang d’edat per al qual estava recomanada.

Posteriorment, aquest rang d’edat es va ampliar fins als 65 anys, amb la qual cosa la campanya de vacunació amb AstraZeneca es va accelerar, fins a superar actualment la mitjana de 70.000 sèrums diaris. 

Notícies relacionades

Després de Pfizer, AstraZeneca és el sèrum més inoculat a Espanya, de manera que dels 9,3 milions de dosis de les tres vacunes autoritzades que les comunitats han injectat, una mica més de 2,1 milions corresponen a aquesta farmacèutica.

No obstant, la campanya de vacunació amb la profilaxi anglosueca ha discorregut amb llums i ombres, en unes ocasions per la falta de dosis subministrades per l’empresa –amb sonats enfrontaments amb la Unió Europea–, i en d’altres per l’alarma generada després de l’aparició de casos de trombosi a diversos països europeus.