El 9-M

El PNB creu que no es podrà decidir si acaba l’estat d’alarma sense les dades del maig

Aitor Esteban: «Si alguna cosa ens ha quedat clara durant tota la pandèmia és que fer previsions i anuncis amb rotunditat no és bona idea»

2
Es llegeix en minuts

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, creu que no es podrà decidir si acaba l’estat d’alarma sense dades de l’evolució de la Covid-19 a principis del mes de maig i sense parlar abans amb els representants de les comunitats autònomes.

El dirigent ‘jeltzale’ s’ha referit, d’aquesta manera, a les declaracions fetes pel president Pedro Sánchez que aquest dimarts va assegurar que l’objectiu del seu Executiu és que, «una vegada vençut el termini del 9 de maig, no sigui necessari prorrogar més l’estat d’alarma».

En una entrevista concedida al programa ‘Ganbara’ de Radio Euskadi, Esteban ha assenyalat que caldrà esperar la compareixença de Sánchez del 14 d’abril al Congrés, en què donarà explicacions sobre l’actual estat d’alarma, per veure si el Govern manté la seva intenció de donar-lo per conclòs el 9 de maig.

En tot cas, ha apuntat que «cal veure què passa i quins números» hi ha sobre casos de Covid a principis del mes vinent. Segons el seu parer, serà llavors quan es podrà prendre una decisió «més serena» i després d’haver parlat amb tots els responsables institucionals.

«Si hi ha una cosa que ens ha quedat clara durant tota la pandèmia és que fer previsions i anuncis amb rotunditat no sol ser una bona idea, perquè hi pot haver dades i situacions que, de sobte, apareguin i ens sobrepassin», ha manifestat.

Per això, ha dit que tant de bo es pogués aixecar l’estat d’alarma a principis de maig perquè es vagi normalitzant tot. «Esperarem unes setmanes encara per veure com acaba tot això», ha afegit.

Precipitació

El dirigent ‘jeltzale’ creu que Pedro Sánchez «s’ha avançat» amb el seu anunci del possible final de l’estat d’alarma. «Suposo que tindran una pauta comunicativa i de generar determinats efectes just després de Setmana Santa, però a mi aquests anuncis, parlant del que estem parlant, en un context sanitari, social i polític tan complicat, em sembla una miqueta precipitat. Veurem com evoluciona la cosa i a veure si, efectivament, el president del Govern manté aquesta intenció, perquè ha dit que aquest és l’objectiu, però veurem què concreta en les pròximes setmanes», ha indicat.

Aitor Esteban ha recordat que la gestió de les vacunes la fa directament l’Estat amb la UE i «no es deixa participar les comunitats autònomes». «Certament, hi ha hagut carències en aquesta gestió per part de la mateixa UE», ha remarcat.

El diàleg amb les comunitats

Per això, ha dit que tant de bo que els anuncis que ha fet el president del Govern sobre les pròximes arribades de milers de vacunes en pròximes setmanes «es compleixin al cent per cent» i que el subministrament sigui suficient per accelerar la campanya de vacunació.

Notícies relacionades

Esteban ha dit que el més lògic és que Sánchez, abans de parlar del possible final de l’estat d’alarma, hagués parlat amb els responsables de les comunitats autònomes per temptejar com es veia entre tots la situació i adoptar una decisió. «Ell ha preferit fer un anunci unilateralment. De coses d’aquestes n’hem vist unes quantes al llarg d’aquests mesos», ha recordat.

Segons ha remarcat, tots estan desitjant que aquesta situació s’acabi al més aviat possible, però «això passa perquè el subministrament de les vacunes sigui suficient».