Més ingressats i ucis

El coronavirus agafa força a Catalunya, amb més pressió assistencial

Pugen tant l’índex de rebrot com la velocitat de transmissió del virus

3
Es llegeix en minuts

La Covid segueix un dia més fase d’expansió a Catalunya, on en les últimes 24 hores han augmentat els indicadors de referència: puja el risc de rebrot (EPG), la velocitat de propagació del virus, la xifra de persones ingressades i l’ocupació de les ucis. Els experts estan preocupats perquè durant aquestes vacances es produeixi un creixement important dels contagis, una cosa que va associada a l’augment de contactes, afavorits ara per la mobilitat. Aquesta repercussió, que podria confirmar la quarta onada de la qual ja es parla, es començarà a notar d’aquí uns 15 dies.

Segons les dades epidemiològiques facilitades aquest dilluns pel Departament de Salut, Catalunya ha sumat en l’última jornada 711 nous contagis i 14 morts per coronavirus. La xifra de contagis és més baixa que altres dies, però els dilluns sol baxar, perquè el cap de setmana no es fan tantes proves.

El risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, se situa ja en els 242 punts, vuit més que ahir, i la velocitat de propagació de la malaltia (Rt) ha augmentat una centèsima, fins a 1,13, que significa que cada 100 infectats contagien de mitjana 113 persones, i confirma una expansió del virus, lenta però constant. 

Respecte a la situació dels hospitals, actualment hi ha 1.474 pacients de Covid ingressats, 89 més que ahir, 403 dels quals estan greus a l’uci, set més que el dia anterior. 

La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies (IA14) també empitjora i s’ha situat en 215, quatre casos més que ahir, mentre que el risc de rebrot, índex que mesura el creixement potencial de la pandèmia, és de 242 punts, vuit més que el dia anterior.

Preocupació pels contactes

Algunes de les zones que més preocupen són les turístiques, les més desfavorides i les que concentren més població, segons ha explicat aquest dilluns al matí a TV-3 Daniel Codina, investigador de Biocomsc, de la UPC. I ha posat com a exemple «les zones en què la situació social i econòmica fa que la gent tingui unes condicions més precàries, com l’entorn de Lleida o ciutats petites o mitjanes amb nuclis antics complexos; l’àrea metropolitana de Barcelona, com a zona complexa socialment, i les zones amb molts contactes diferents», com s’ha vist, ha recordat, a la Cerdanya i la Vall d’Aran. No obstant, també ha assegurat que la majoria de les ciutadania compleixen les recomanacions i ha insistit de cara a aquests dies de vacances: «Si ens comportem amb molta prudència en zones que no són les nostres no hi ha motiu perquè passi res».

En una línia similar es va pronunciar ahir la investigadora Clara Prats, també del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que va mostrar la seva preocupació que aquesta setmana es produeixi un «creixement explosiu» dels contagis. 

«Cada dia que passa és més probable que entrem en una quarta onada. Del que estem segurs és que estem entrant en una dinàmica de creixement», constatava Prats en una entrevista a RAC-1. 

Per comarques

Quant a les comarques, les que tenen un risc de rebrot més gran (EPG) són el Pallars Sobirà (2.193), la Conca de Barberà, (1.330), el Ripollès (928), la Garrotxa (748), la Vall d’Aran (698), el Moianès (651) i el Pla d’Urgell (630).

Només cinc comarques estan avui per sota d’un EPG de 100, el llindar que indica un risc alt, de les quals només una, la Ribera d’Ebre (29), té un risc baix –per sota de 30–.

La comarca del Barcelonès, la més densament poblada, té una EPG de 241 punts, dos més que ahir, i una velocitat de contagi (Rt) d’1,18, una centèsima més que el dia anterior.

Per ciutats, la que té un pitjor risc de rebrot és Mollerussa (989), seguida d’Olot (916), Molins de Rei (688), Ripollet (602), Barberà del Vallès (511) i Vic (484).

Notícies relacionades

Vuit ciutats de més de 20.000 habitants estan per sota d’un EPG de 100, de les quals dos tenen un risc baix, menys de 30: Tortosa (28) i Puigcerdà (30). 

La ciutat de Barcelona té avui un EPG de 250, set punts més que ahir, i presenta una velocitat de propagació del virus (Rt) d’1,19, com la vigília.