La lluita contra la pandèmia

L’Agència Europea del Medicament retarda fins a finals d’abril l’arribada de les vacunes de Janssen

L’EMA anuncia que prepara inspeccions a la fàbrica de la vacuna russa Sputnik V, sobre la qual encara «té preguntes»

2
Es llegeix en minuts

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), ha retardat fins a «finals d’abril» la distribució de la vacuna de Janssen. La directora de l’EMA, Emer Cooke, ha explicat aquest dimarts en una compareixença al Parlament Europeu que les primeres dosis no arribaran a la Unió Europea fins a finals del mes que ve. Janssen ja havia manifestat fa dies problemes per complir amb els terminis d’entrega.

No obstant, gairebé al mateix temps que Cooke feia aquestes manifestacions, la responsable de la Comissió Europea per a la compra de vacunes, Sandra Gallina, insistia que Johnson & Johnson entregarà a la UE les primeres vacunes a mitjans d’abril. «Puc dir amb bastanta seguretat que les primeres dosis arribaran a mitjans d’abril», ha dit, en contradicció amb el que ha afirmat la directora de l’EMA.

Brussel·les confia que la vacuna de Johnson & Johnson, d’una sola dosi, permeti accelerar la campanya de vacunació a la UE. La UE havia de rebre 55 milions de dosis d’aquesta vacuna abans de finals de juny, segons l’Executiu comunitari. Se sumarien a les 200 milions de dosis que s’esperen de Pfizer-BioNTech, als 70 milions de la d’AstraZeneca i als 35 milions de la de Moderna. La previsió expressada dilluns pel comissari Thierry Breton és que a mitjans de juliol la població europea estarà immunitzada.

La producció de vacunes

L’EMA està treballant a «millorar la disponibilitat i el subministrament de vacunes autoritzades». En aquest sentit, Cooke ha confirmat que està en contacte continu amb les farmacèutiques per veure com aprovar punts de fabricació i distribució addicionals a la UE. «Les dades que els donen suport s’estan enviant i examinant de forma contínua i accelerada. També estem buscant millorar les condicions d’emmagatzemament d’algunes de les vacunes per facilitar la distribució i la logística», ha remarcat.

Un dels punts de discòrdia entre Londres i Brussel·les és la fàbrica neerlandesa Halix, que té firmat un contracte amb AstraZeneca per al subministrament de dosis, però en què també va participar amb fons estatals el Govern britànic, per això gran part de les vacunes estarien destinades al Regne Unit. Al trobar-se la fàbrica en territori comunitari, la UE amenaça d’imposar un veto a les exportacions de les vacunes fabricades als Països Baixos. Halix encara no té el vistiplau de l’EMA com a centre de fabricació de vacunes que es puguin distribuir a la UE, tot i que AstraZeneca espera aconseguir el seu suport en les pròximes setmanes.

Inspeccions a la fàbrica de l’Sputnik V

Notícies relacionades

En la seva compareixença, Emer Cooke també s’ha referit a la vacuna russa Sputnik V. Ha anunciat que organitzarà inspeccions a la fàbrica de l’Sputnik V, tot i que encara «té preguntes» sense resposta sobre aquesta vacuna russa. Ha explicat que els científics europeus que estan «analitzant la vacuna Sputnik V» han estat en converses amb els representants del Fons Rus d’Inversió Directa (RDIF) –que va desenvolupar el fàrmac– i segueixen amb el procés de revisió contínua.

«Estem en procés d’avaluació, d’organització d’inspeccions, i esperem que aquesta sigui una vacuna valuosa per afegir a les ja disponibles per a la població europea i que obtingui una autorització basada en els mateixos estàndards de seguretat, qualitat i eficàcia que apliquem per a cada vacuna», ha dit Cooke.