La lluita contra la pandèmia

AstraZeneca difondrà dades actualitzades de la seva vacuna després dels dubtes dels EUA

La farmacèutica anglosueca admet que la informació divulgada dilluns era anterior al 17 de febrer

Les autoritats nord-americanes havien qüestionat que les xifres sobre la seva eficàcia estiguessin actualitzades

1
Es llegeix en minuts

AstraZeneca ha anunciat aquest dimarts que difondrà en un termini de 48 hores les dades de l’«anàlisi primària» del seu assaig clínic sobre la vacuna contra la Covid-19 als Estats Units, després de reconèixer que les xifres divulgades dilluns eren anteriors al 17 de febrer. La farmacèutica anglosueca respon així als dubtes expressats per les autoritats sanitàries dels EUA. Hores abans del comunicat d’AstraZeneca, l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID per les seves sigles en anglès) havia assenyalat que AstraZeneca podria haver facilitat informació incompleta de l’assaig a gran escala realitzat al país sobre l’eficàcia de la seva vacuna, segons informa l’agència Reuters. Es basava en els dubtes que li han fet arribar al seu torn els experts independents del Consell de Supervisió de Seguretat de Dades (DSMB). «El DSMB ha expressat preocupació pel fet que AstraZeneca pugui haver inclòs informació desactualitzada, que donaria una visió incompleta de l’eficàcia de la vacuna», assenyalava el NIAID.

Davant aquesta situació, l’agència nord-americana «insta» AstraZeneca a «treballar amb el DSMB per revisar les dades de l’eficàcia i assegurar que s’obté la informació més precisa i actualitzada possible tan aviat com sigui possible».

Sortint al pas d’aquests dubtes, AstraZeneca ha admès en un comunicat que els resultats donats a conèixer dilluns eren una «anàlisi interina» amb dades de fins al 17 de febrer. I ha assegurat que «immediatament» contactaran amb el DSMB per donar-li xifres actualitzades.

Notícies relacionades

Aquest dilluns, AstraZeneca havia assegurat que la vacuna que ha desenvolupat amb la Universitat d’Oxford tenia una efectivitat del 79% segons un assaig realitzat als EUA, Xile i el Perú.

Els dubtes sorgits ara poden retardar els plans de la farmacèutica, que havia sol·licitat als EUA permís perquè la seva vacuna pugui ser utilitzada al país. La decisió sobre l’ús de la vacuna als EUA la prendran l’Agència per a l’Alimentació i Medicaments (FDA) i els Centres de Prevenció i Control de Malalties (CDCC) després de revisar la informació aportada per comitès d’experts independents.