Transports

El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI

La presència de l’Estat es podria organitzar com un préstec de 75 milions convertible en accions

Un tren Talgo Avril. | EL PERIÓDICO

Un tren Talgo Avril. | EL PERIÓDICO / TALGO

2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern central està disposat ara a facilitar que la SEPI (el seu braç inversor) participi en l’operació Talgo perquè el consorci encapçalat per Sidenor tanqui oficialment la compra del 29,7% del fabricant de trens. Han passat cinc mesos des que el grup que encapçala José Antonio Jainaga (propietari de Sidenor), en unió de les caixes basques BBK i Vital i el mateix Executiu basc, anunciés un preacord per comprar la participació del fons Trilantic en Talgo. I tot apunta que l’entrada de l’Estat, que ha frenat l’entrada de SEPI, està a punt de resoldre’s. Les fonts consultades assenyalen que en aquest sentit és clau la trobada bilateral que ahir van mantenir el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el lehendakari, Imanol Pradales, per tancar els traspassos de competències pendents en un moment en què l’Executiu central necessita assegurar-se el suport dels seus socis. De fet, la setmana passada, el PNB, el partit que governa al País Basc, va donar un cop de puny a la taula a l’assegurar que l’Executiu central estava torpedinant l’operació.

La fórmula d’entrada

La idea fonamental, segons algunes fonts, passa perquè SEPI aporti, a través d’un préstec convertible en accions, uns 75 milions dels 150 milions que estaven pendents inicialment. Els 75 milions restants els aportaria el consorci basc. Jainaga sempre ha condicionat la firma oficial de l’acord al fet que en l’operació hi participés l’Estat com una manera d’alleujar les tensions financeres de Talgo, tant des del punt de vista d’injectar recursos directament, com d’utilitzar la presència de l’Estat com una garantia en la renegociació dels crèdits de la companyia, que manté un deute de 400 milions, dels quals uns 140 milions s’han de renovar aquest any.

Notícies relacionades

També la presència de l’Estat en el capital de Talgo ajudaria en el difícil assumpte de la multa que l’estatal Renfe va imposar al fabricant de trens pels retards acumulats en l’entrega de material, l’import de la qual, de 116 milions, va portar l’any passat Talgo a pèrdues per 108 milions. L’ajuda es materialitzaria no en el perdó de la multa, però sí en flexibilitzar el pagament, fonamentalment a través d’uns terminis més dilatats, que podrien portar els pagaments al 2040. A més, cal tenir en compte que el consorci que lidera Jainaga va pactar pagar un preu fix de 4,15 euros per acció pel 29,7% de Talgo, cosa que, al costat dels variables acordats, elevava el total del pagament de l’operació a 185 milions. El problema és que la cotització de Talgo és ara més d’un 20% per sota del preu que es va pactar. n

Més informació a la pàg. 11