La UE adverteix d’una estafa que ven vacunes falses

Diversos països de la Unió avisen que «suposats mitjancers» els han ofert 900 milions de dosis per uns 12.700 milions d’euros

La UE adverteix d’una estafa que ven vacunes falses
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

sDiversos països de la Unió Europea han informat que «suposats mitjancers» ofereixen 900 milions de dosi de vacunes per a la Covid-19 per uns 12.700 milions d’euros, segons ha assegurat aquest dijous l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF).

L’agència antifrau va obrir una investigació a principis d’aquest mes sobre ofertes de vacunes fraudulentes, remarcant com els estafadors han mirat de capitalitzar una campanya de vacunació fallida de la UE contra la Covid-19 que està obstaculitzant la recuperació econòmica del bloc. Les farmacèutiques que fabriquen vacunes contra el coronavirus diuen que només venen directament als governs.

Notícies relacionades

Els líders de la UE debaten aquest dijous per videoconferència com protegir els seus 450 milions de ciutadans de les noves soques del coronavirus, més contagioses, com garantir entregues de vacunes estables, augmentar la producció i actualitzar-les per contrarestar les noves soques.

Un funcionari de la Comissió Europea, que ha assenyalat que la majoria de les vacunes falses ofertes als governs de la UE eren suposadament la vacuna AstraZeneca, ha comparat la situació amb l’inici de la pandèmia de coronavirus a principis del 2020, quan els delinqüents van explotar l’escassetat de mascaretes i altres equips de protecció. «Hi ha una quantitat realment gran», ha assenyalat. «Ningú té idea del que hi ha realment en aquests vials... En el millor dels casos, simplement no funciona; en el pitjor dels casos és un problema molt seriós».