Cimera europea

La UE busca fórmules per accelerar la producció de vacunes

  • Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Polònia i Lituània demanen l’adaptació de plantes de producció existents i la construcció de noves instal·lacions

  • Els Vint-i-set continuen xocant sobre la creació d’un passaport de vacunació per facilitar els viatges i ressuscitar la temporada turística

La UE busca fórmules per accelerar la producció de vacunes
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els Caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea tornen a reunir-se per videoconferència aquest dijous per prendre el pols a una pandèmia de coronavirus que té encara molts fronts oberts: el de la limitació dels viatges no essencials i les restriccions a la lliure circulació per frenar la propagació de noves variants, que ja ha generat un toc d’atenció de Brussel·les a països com Alemanya, Bèlgica, Hongria o els nòrdics; la creació de certificats de vacunació per facilitar els viatges i ressuscitar les temporades turístiques, que reclamen països com Grècia però que continuen dividint els Vint-i-set i; sobretot, la recerca de vies per accelerar i multiplicar la capacitat europea de producció de vacunes.

Tot i que la Comissió Europea assegura que continua treballant perquè les farmacèutiques amb qui ha firmat contractes la UE, particularment AstraZeneca, subministrin «un nombre suficient» de dosis i compleixin el calendari d’entregues, els dubtes i el nerviosisme continuen molt presents entre els Estats membres. «La nostra prioritat ha de ser accelerar les vacunacions a tota la UE» i «això significa accelerar el procés d’autorització de vacunes així com la producció i el subministrament», garantir «entregues predictibles» i que les companyies farmacèutiques «compleixin els seus compromisos», insisteix el president del Consell Europeu, Charles Michel, a la seva carta d’invitació a una cimera que arrencarà a les tres de la tarda i que tindrà com a únic plat la Covid-19 i la política sanitària.

Cinc països portaran a la cimera una petició concreta en aquest terreny. «El nostre missatge clau és que necessitem urgentment integrar i dirigir estratègicament la nostra cadena de valor per impulsar les capacitats de producció de vacunes a Europa», defensen l’espanyol Pedro Sánchez i els seus homòlegs de Bèlgica, Dinamarca, Polònia i Lituània a una carta remesa a la resta de dirigents europeus en vigílies de la nova cita. Un impuls que requerirà no només recolzar els productors de vacunes amb problemes sinó adaptar les fàbriques existents i construir noves instal·lacions per a la producció de noves vacunes.

Passaport de vacunació

Notícies relacionades

Els líders europeus també abordaran la creació d’un passaport de vacunació per facilitar els viatges, tot i que l’únic compromís serà, segons l’esborrany de declaració, continuar treballant. «És pertinent llançar la feina tècnica però cal mantenir la prudència fins a aclarir les interrogants que hi ha», afirmen fonts franceses. Els Vint-i-set també insistiran en què, «de moment, els viatges no essencials hauran de restringir-se», assenyala l’esborrany de declaració en què treballen els Vint-i-set.

En aquesta ocasió, Michel ha previst una segona videoconferència dedicada a la seguretat i la defensa, que tindrà lloc divendres al matí, i en la qual participarà també el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. La intenció del president del Consell Europeu és plantejar també el risc d’atacs cibernètics i altres amenaces híbrides així com les relacions amb els països del veïnat sud.