L’espanyol que va viure els «set minuts de terror» de l’aterratge a Mart

L’equip liderat Tirso Velasco, d’Oviedo, va crear l’estació meteorològica del robot explorador

L’espanyol que va viure els «set minuts de terror» de l’aterratge a Mart
2
Es llegeix en minuts

Set minuts de nervis, expectació i de terror. Quan la missió ‘Perseverance’, llançada per la NASA amb direcció a Mart fa ja gairebé set mesos, va entrar en l’òrbita del planeta vermell la comunicació es va tallar. Ahir a la nit, l’enginyer aeronàutic Tirso Velasco, d’Oviedo, seguia la maniobra amb especial atenció. Bona part de la seva feina i la del seu equip –és cap de projecte MEDA (analitzador dinàmic de l’ambient de Mart), per a la multinacional Airbus a Espanya– viatjava a la nau no tripulada que ahir va tocar terres marcianes.

«El viatge havia sigut molt tranquil, però aquells set minuts van ser de terror», va afirmar. Els set minuts van ser els que va trigar la nau a aterrar. Durant aquell temps no hi va haver comunicació possible. Tot va sortir bé. L’objectiu del ‘Perseverance’ serà el de buscar traces de vida passada o present a l’entorn del cràter Jezero, que fa milions d’anys va estar cobert per aigua, en una zona on desemboca un riu. «Probablement el moment estel·lar de la missió serà quan un petit helicòpter es converteixi en el primer objecte en volar en un planeta diferent de la Terra», assenyala Velasco. I afegeix: «Però potser l’element més nou a bord sigui el sistema de recollida de mostres, ja que ‘Perseverance’ serà capaç de seleccionar i emmagatzemar material de la superfície de Mart en petits tubs, que una missió posterior recollirà i posarà en òrbita marciana, i que més tard, en una tercera etapa, es portaran a la Terra». Es tracta d’una estratègia conjunta de la NASA i l’Agència Espacial Europea, que s’ha batejat com a Mars Sample Return (Retorn de Mostres de Mart), que ja està en fase de desenvolupament. Quan les mostres arribin a la Terra i puguin ser estudiades a fons podrà tenir-se evidència de si hi va haver o hi ha vida més enllà del planeta blau.

Possible missió tripulada

Notícies relacionades

El treball de Tirso Velasco ha sigut essencial en la missió. El ‘Perseverance’ va equipat amb un instrument desenvolupat a Espanya per l’equip que lidera l’investigador. «Es diu MEDA (Mars Environmental Dynamic Analyzer – Analitzador Dinàmic de l’Ambient de Mart), i es tracta d’una estació meteorològica per determinar els paràmetres fonamentals de l’atmosfera i entorn marcià. En altres paraules, mesurarà i caracteritzarà el temps que fa a Mart en els pròxims anys», explica, «aquesta informació és important no només per als científics que estudien el clima del planeta, sinó també per preparar les condicions per a una possible missió tripulada en el futur. A més, és fonamental per a l’operació d’altres instruments, especialment per al desplegament de l’helicòpter».

No és la primera vegada que arriba a Mart tecnologia espanyola. Velasco ressalta que: «El 2012 es va llançar el Rover ‘Curiosity’, que porta a bord una altra estació meteorològica, REMS, precursora de MEDA, desenvolupada a Espanya. I el 2018 es va enviar a Mart la missió InSight, que portava en la seva instrumentació sensors de vent i temperatura de REMS que no van volar a ‘Curiosity’, amb el nom de TWINS. Els dos instruments, REMS i TWINS, continuen funcionant i enviant dades des d’aleshores». Són gairebé deu anys en què la tecnologia ‘made in Spain’ explora la superfície de Mart. I ho continuarà fent si «sobreviu» als «set minuts de terror». 

Temes:

Mart