Exploració del planeta vermell

Així és el robot Perseverance que aterrarà a Mart

El tot terreny marcià buscarà signes de vida microbiana a Mart, recollirà dades sobre aquest món polsós i prepararà el terreny per a la futura exploració humana del planeta vermell. La seva aventura comença aquest dijous, a partir de les 21.55 (hora peninsular espanyola), al cràter Jezero de l’hemisferi nord.

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Amb tres metres de llarg, una altura superior a dos metres i un pes superior als mil quilos; el tot terreny marcià Perseverance es prepara per a la conquesta de Mart. Es tracta d’un robot d’exploració d’última generació, fruit del treball de milers i milers d’investigadors d’arreu del món, liderats i coordinats, des de les oficines centrals de la NASA. El seu objectiu; buscar senyals de vida microbiana a Mart, estudiar l’ambient marcià i recollir dades perquè, algun dia, els terrícoles puguin trepitjar el planeta vermell. 

El disseny d’aquest robot és pràcticament idèntic al del rover Curiosity, el seu germà bessó que fa més d’una dècada que és a sòl marcià. Segons expliquen els seus desenvolupadors, l’estructura del rover s’assembla a la de qualsevol altre ésser viu. El robot té un cervell, en forma d’ordinador; càmeres que li serveixen d’ulls; braços mecànics per recollir mostres; potes per caminar sobre la superfície de Mart; i fins i tot un sistema d’antenes que li permet «parlar» i «escoltar». Clica sobre la imatge per veure les tripes del Perseverance. 

La missió porta a bord set instruments científics i un conjunt d’eines per recollir mostres extraterrestres. Entre els instruments científics a bord destaca MEDA, l’estació meteorològica espanyola dissenyada des del Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA). Al costat hi haurà la Mastcam-Z, un sistema de càmeres per captar imatges panoràmiques de Mart; la SuperCam, amb un sofisticat sistema per analitzar la composició química dels minerals marcians; i els instruments PIXL, Sherloc i Rimfax, que prendran més mesures científiques, per estudiar la composició del sòl marcià. Finalment, l’experiment Moxie intentarà produir oxigen a partir del diòxid de carboni captat a l’atmosfera de Mart.

Després de més de sis mesos de viatge, milions de quilòmetres recorreguts a l’espai i una inversió de 2.700 milions de dòlars, Perseverance es prepara per aterrar al cràter Jezero, a l’hemisferi nord de Mart. Es tracta d’un lloc que antigament va acollir un enorme riu marcià, on encara es poden entreveure les empremtes d’un antic delta, acompanyat de penya-segats escarpats, dunes de sorra i camps de roques. Si en algun moment hi va haver vida al planeta vermell, el més probable és que fos en un lloc així. «Aquest antic delta podria haver preservat molècules orgàniques i altres signes potencials de vida microbiana», assenyalen els experts. 

Compte enrere per a l’aterratge

L’aventura del Perseverance no serà en solitari. El robot viatja amb tres xips de silici de la mida d’una ungla que contenen el nom de 10.932.295 terrícoles. Com ja és tradició, mesos abans del llançament d’una missió la NASA inicia una campanya per involucrar-hi simbòlicament la ciutadania. «La gent que ha enviat el seu nom a Mart ara sent que aquesta missió també és una miqueta seva», explica a aquest diari María José Viñas, la periodista que lidera la comunicació en espanyol de la NASA.

Notícies relacionades

Una curiositat més. El nom Perseverance és obra d’Alexander Mather, un alumne de secundària d’un institut dels Estats Units. La seva idea per anomenar el tot terreny marcià va guanyar entre les més de 28.000 propostes presentades a la NASA. Entre els noms finalistes també van destacar Endurance, Tenacity, Promise, Vision, Clarity, Fortitude, Courage i Ingenuity. Aquest últim ha sigut atorgat al petit helicòpter que acompanyarà el Perseverance durant la seva aventura marciana.

L’aterratge de la missió està previst per a aquest dijous a les 21.55 (hora catalana). La NASA ja té preparat un desplegament mediàtic per seguir l’esdeveniment i, per primera vegada en la seva història, oferirà un programa divulgatiu completament en espanyol. A Barcelona, el divulgador científic Miquel Sureda serà als comandaments de la retransmissió especial que prepararà el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). EL PERIÓDICO també oferirà una retransmissió en directe de l’aterratge.

Temes:

NASA Mart