Canàries

Els migrants de l’escola León temen sortir al carrer per por de les agressions

  • Set marroquins entre 18 i 45 anys han sigut atacats i tres han posat denúncies en comissaria

  • «¡Prou!», reclamen els treballadors de Cruz Blanca que els atenen

Els migrants de l’escola León temen sortir al carrer per por de les agressions
3
Es llegeix en minuts

Els migrants acollits a l’escola Lleó, al Lasso, a Las Palmas de Gran Canària, temen sortir al carrer per por de ser agredits. En tan sols cinc dies, set homes marroquins d’entre 18 i 45 anys han sigut atacats als voltants del centre d’acolliment. Tres ja han interposat denúncia, afirma la Fundació Cruz Blanca, encarregada d’aquest espai on 37 persones de l’organització atenen 390 migrants d’origen magribí arribats en pasteres i ‘cayucos’ a l’illa. Diàriament els insulten, reben «escopinades», els tiren pedres, els han disparat amb escopetes de balins, i motos i cotxes ronden aquest centre per increpar-los, explica Lucía Molo, coordinadora territorial a Gran Canària de la Fundació Cruz Blanca, encarregada d’aquest espai.

Vol aclarir que no saben qui són, perquè no és acceptable que paguin justos per pecadors, sinó que aquesta situació xenòfoba ha augmentat des de fa una setmana arran que s’estan publicant un devessall d’amenaces contra migrants a través de grups de Facebook i WhatsApp, que han sigut denunciats i ja estan sent investigats per les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

Per això, Cruz Blanca diu: «¡Prou!». «Prou de tirar pedres a l’interior del centre. Prou de rebre’ls al crit de “terroristes”. Prou d’amenaces. Prou d’agressions. En definitiva, prou de culpabilitzar els altres de la nostra disconformitat amb les decisions polítiques que s’estan prenent», sentencia l’organització.

Pateixen insults diaris, pedrades i fins i tot trets amb escopetes de balins

Segons Cruz Blanca, aquestes persones estan experimentant una complexa situació davant un futur incert, amb temor d’una deportació imminent, i ara s’hi suma «el recel a posar un peu al carrer i patir una agressió». De fet, «una gran majoria dels homes no surt del centre des del passat 22 de gener, seguint les recomanacions de la Policia Nacional i personal tècnic de la fundació», afirma Cruz Blanca en un comunicat públic.

Lucía Molo insisteix que cal aturar aquests brots xenòfobs que no es corresponen a la realitat, perquè la majoria dels migrants que estan en aquest centre són «meravellosos»: estudien, fan tallers i hi ha una convivència de família. És cert que «una molt mínima» part surten i tornen «ebris», precisa, però no són problemàtics, i se’ls està atenent de manera especial. Tenen com a termini per arribar a les nou del vespre, però de les sis a set de la tarda ja estan anant al centre per sopar, i és quan reben la majoria d’aquestes agressions verbals i físiques «cada dia», exposa.

Davant aquesta situació, els migrants «estan molt tristos, perquè pateixen dany psicològic», al marge de la por d’agressions físiques que també temen patir els cuidadors per les pedrades i altres actes incívics. Segons la Fundació Cruz Blanca, és «necessari concloure aquests discursos que demonitzen les persones migrants i advocar per la seva humanització». Per això, assisteixen «amb temor i neguit a l’augment del discurs d’odi a l’illa de Gran Canària contra les persones migrants, principalment d’origen marroquí». «Sabem que aquests grups són minoritaris, que no representen la majoria del poble canari, un poble tradicionalment acollidor. Però al final, el que fa soroll, són els discursos de l’odi», recalquen.

Ja ho han transmès al Ministeri de Migracions, que ahir expressava la seva preocupació per aquests brots xenòfobs. «Cal aturar-los», exposen fonts del ministeri.

Interposades dues denúncies més per assetjament de menors migrants de Jinámar i Tafira

Aquesta situació d’amenaces i assetjament també s’està produint amb menors migrants que estan allotjats en llars d’acollida, totalment integrats, escolaritzats i amb una vida normal. De fet, la Fundació Diagrama, que gestiona aquestes llars a la xarxa de l’ajuntament gran canari, ha interposat dues denúncies: una per amenaces a un noi d’una llar de Jinámar, que estava fent esport a la zona de Las Rehoyas i un grup de joves se li va acostar dient-li que portaven pistoles elèctriques i armes blanques. Això va ser dissabte passat. Va arribar al va centrar lívid.

Notícies relacionades

Dimarts, a la zona de Tafira, un cotxe de color blanc amb quatre nois presumptament espanyols van abaixar els vidres i van insultar un altre menor marroquí, i el van amenaçar que el matarien, explica Jesús Trujillo, director territorial de la Fundació Diagrama. Per tant, van interposar les denúncies corresponents.

Han sigut alguns dels incidents contra menors de nacionalitat marroquina, nois que fa anys que estan integrats i que viuen en llars d’unes deu persones amb nois canaris que també requereixen una situació d’acollida. Trujillo posa el focus que «s’està generalitzant el discurs xenòfob principalment contra el magribí».