Multa de 2.600 euros a dos excursionistes pel seu rescat a Queralbs durant l’estat d’alarma
Els muntanyencs no portaven l’equipament adequat i se’ls va auxiliar durant el confinament per la pandèmia de Covid

El Departament d’Interior de la Generalitat farà pagar el seu rescat a dos excursionistes que es van extraviar a la zona del refugi de muntanya de Coma de Vaca, a Queralbs (Ripollès), durant el primer estat d’alarma i a l’inici del confinament domiciliari.
Segons publica el ‘Diari de Girona’, el rescat va tenir lloc el 15 de març i, en aquest cas, segons els Bombers de la Generalitat, els faran pagar la taxa dels serveis de salvament perquè no portaven l’equipament adequat per a l’activitat i també perquè no podien sortir de casa per la situació d’emergència. Cadascun haurà de pagar 1.303,02 euros, el cost de l’operatiu de rescat.
Interior té des de l’any 2009 una normativa que diu clarament quines són les situacions de rescat que poden ser causades per una negligència i, per tant, susceptibles de ser cobrades: si té lloc en zones assenyalades com a perilloses o d’accés prohibit; si les persones rescatades o salvades no portaven l’equipament adequat per a la pràctica de l’activitat o si la persona sol·licita el servei sense que hi hagi motius objectivament justificats.
La normativa també preveu que per cada bomber i hora es pagaran 41,35 euros i per vehicle i hora, 53,70 euros. El cost més car és el de l’helicòpter: 3.120,10 euros per unitat i hora.
Des de Bombers de la Generalitat insisteixen que aquesta normativa i les taxes tenen per objectiu conscienciar la població, i s’insisteix, i molt, en la necessitat de tenir una bona preparació i informació abans d’emprendre qualsevol activitat.
El primer cobrament, també a Girona
La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments va fer el primer cobrament d’un rescat el 2011 i aquest va tenir lloc també a les comarques gironines. En aquest cas, el dia 13 de març d’aquell any, els bombers van haver de rescatar tres joves que intentaven travessar el riu Muga, malgrat que el pas estava tancat per la crescuda del cabal d’aigua.
Arran de la negligència, se’ls va imposar un pagament d’un total de 207,82 euros, ja que els rescatadors es van haver de jugar la vida i va ser un clar cas de negligència.
El Ripollès, la comarca amb més casos
Et pot interesarEl Ripollès ha tornat a ser durant el 2020 la comarca estrella a l’hora de realitzar aquests serveis dels bombers, amb 91 casos. La major part (58) van ser rescats de muntanya i investigacions (31). Aquesta zona de muntanya de la província gironina sol ser cada any la que centralitza més salvaments.
Les comarques de la Costa Brava també són zones de molta activitat, sobretot durant l’estiu i sovint per accidents en camins de ronda, entre d’altres. Només a la Selva l’any passat es van fer 79 actuacions i la segona comarca costanera en nombre de salvaments va ser el Baix Empordà, amb 70 i l’Alt Empordà (63).
- Tres tipus autoritzats a la Unió Europea ¿Tens entre 45 i 79 anys? Aquesta és la vacuna de la Covid que et correspon
- S’ha quedat sense res Desnonada per error una nonagenària de l’Hospitalet de Llobregat
- Entendre + el fitnes Abdominals hipopressius: Què són i com funcionen
- Injecció de moral per al turisme a Girona Les reserves hoteleres de britànics a la Costa Brava creixen un 225% en una setmana
- reivindicació Els empresaris catalans diuen «prou»
- El Parlament Europeu deixa Puigdemont a un pas de perdre la immunitat
- 40è aniversari del fracàs del cop d’Estat El Rei reivindica el paper del seu pare el 23-F i anima a protegir la democràcia
- NOVA LEGISLATURA El PSC presenta un pla per aïllar Vox al Parlament
- A Lliçà d’Amunt Bosch anuncia el tancament d’una altra de les seves plantes a Catalunya i ultima 336 acomiadaments
- reivindicació Els empresaris catalans diuen «prou»