Crisi sanitària

La Defensora del Poble Europeu investiga l’opacitat de Brussel·les en els contractes de vacunes

  • El cas es refereix a les queixes de l’oenagé Corporate Europe Observatory, a la petició d’informació de la qual no ha respost la Comissió Europea

La Defensora del Poble Europeu investiga l’opacitat de Brussel·les en els contractes de vacunes
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Les queixes per la suposada opacitat de la Comissió Europea en la gestió dels contractes firmats amb les empreses farmacèutiques per al subministrament de vacunes contra la Covid-19 han arribat a la taula de la Defensora del Poble Europeu, Emilly O’Reilly. L’organisme, encarregat d’investigar les reclamacions contra les institucions europees, ha llançat una investigació per la negativa de Brussel·les a compartir els contractes amb Corporate Europe Observatory (CEO). L’Executiu comunitari té fins a l’11 de febrer per donar una resposta positiva a l’oenagé, segons han informat.

L’entitat va sol·licitar l’any passat l’accés al contracte firmat amb la farmacèutica AstraZeneca, el primer dels sis tancats fins ara, per al subministrament del fàrmac desenvolupat juntament amb la Universitat d’Oxford. Brussel·les va rebutjar la petició al·legant «la necessitat de protegir els interessos comercials de l’empresa» i rebutjant que hi hagués «un interès públic primordial en la transparència». CEO va recórrer la decisió però sense resposta de la Comissió Europea.

Notícies relacionades

CEO tampoc ha rebut resposta a la seva petició d’accés a altres documents relacionats amb la negociació de les vacunes, incloses notes de reunions i correspondència així com els noms dels membres integrants dels equips negociadors, que són set experts designats pels Estats membres, segons expliquen en un comunicat en el qual denuncien l’opacitat, malgrat la despesa de 2.800 milions d’euros de fons públics.

«Fa quatre mesos vam remetre peticions de llibertat d’informació per donar una mica de llum als contractes de vacunes amb les empreses farmacèutiques, però la Comissió Europea ha elegit la tàctica dels retards i el secretisme», ha denunciat Olivier Hoedeman, investigador de l’oenagé, que considera una bona notícia la investigació.