Malestar

Tres alcaldes de Tarragona i Alacant es vacunen contra la Covid sense ser població de risc

Les vacunacions dels alts càrrecs municipals causa disgust i des del Departament de Salut de Catalunya i València confirmen que investigaran els casos

Tres alcaldes de Tarragona i Alacant es vacunen contra la Covid sense ser població de risc
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys tres alcaldes de Catalunya i el País Valencià i un regidor català han rebut la vacuna contra la Covid en campanyes realitzades en residències de gent gran i centres de salut malgrat no formar part dels grups considerats de risc que de moment estan rebent les vacunes.

L’alcalde i un dels regidors de Riudoms (Baix Camp), tots dos de JxCat, han sigut vacunats en una residència del municipi, segons ha explicat el mateix alcalde al seuFacebook i, on posteriorment, n’ha donat oportunes explicacions. Sergi Pedret ha assegurat que l’equip de la residència L’Onada, on s’estava realitzant la campanya, a fi d’aprofitar les vacunes –hi havia unes dosis que s’anaven a tirar, segons ha explicat–, van decidir administrar-l’hi. I afegeix: «Vaig rebre una trucada de la persona que coordina el procés de vacunació a la residència i em va explicar que unes dosis s’anaven a tirar ja que, per diferents circumstàncies, algunes vacunes no es van poder subministrar».

«Vaig considerar que no soc jo qui ha de decidir qui es vacuna o no i menys encara qui per negar-me a l’oferiment», cosa que «podria ser interpretada com una desconfiança per la meva part cap a la seguretat de la vacuna», afegeix Pedret.

La residència va voler destinar-les al CAP

La residència ha explicat que ja havien vacunat tots els residents, però van sobrar quatre dosis «ja preparades per injectar» que havien d’administrar-se en un temps màxim de 15 minuts. La primera opció de destinació dels sobrants era per al CAP, però es va declinar ja que ja es vacunaven l’endemà i tornarien a sobrar dosis.

A l’haver-hi molt contacte amb l’ajuntament perquè «l’alcalde i els regidors sempre venen a ajudar quan se’ls requereix», l’hi van proposar llavors a Pedret, que, en primera instància, va renunciar a la posada de la vacuna i l’hi va oferir al capellà. A l’estar el capellà molt lluny, la residència va demanar «expressament» a Pedret i a un regidor que aprofitessin la vacuna.

La situació ha causat enrenou i la residència s’ha justificat: «Lamentem enormement haver posat en un compromís tan gran l’alcalde i el regidor del municipi, quan mai va haver-hi cap conversa prèvia» ni «es va planificar» vacunar persones que no fossin les que constaven a la llista.

Argimon no ho aprova

La vacunació de l’alcalde de Tarragona ha provocat rebuig i des del Departament de Salut s’ha confirmat que estudiaran el cas. A més, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha criticat la conducta de l’alcalde i el regidor: «No és ètic».

El secretari de Salut ha lamentat la situació en roda de premsa, al costat dels consellers de Salut i Interior, Alba Vergés i Miquel Samper, ja que la vacunació es va produir a l’haver-hi un excedent de dosis de la vacuna i «no s’hauria d’haver produït». També ha assegurat que no culpa l’equip de vacunació d’aquest fet i ha reivindicat l’autonomia dels professionals sanitaris dedicats a la campanya de vacunació: «No jutjo, però si ets un responsable polític és millor declinar la invitació».

La mateixa situació al País Valencià

Una cosa similar ha passat al País Valencià, on els alcaldes del Verger, Ximo Coll, i els Poblets, Carolina Vives, tots dos del PSPV i matrimoni, han sigut ja vacunats contra la Covid. La situació tenia lloc després de rebre una trucada divendres passat del centre de salut per subministrar-los-hi perquè «sobraven [set] dosis». També aquests dos alcaldes, de dos municipis de la província d’Alacant, han optat per vacunar-se abans que es «tiressin [les dosis] a les escombraries». Les altres cinc dosis sobrants van ser posades a agents de la policia local i de la Guàrdia Civil que en aquell moment donaven servei a la localitat.

L’oposició al Verger creu que hi ha hagut un «abús del càrrec» ja que tots dos l’han rebut abans que altres grups de risc. L’alcalde, per la seva banda, ha assegurat que ell «no ha demanat res» i afirma que va ser la «millor opció» per «no tirar les dosis» de la vacuna. Coll ha afegit que no se sent un «privilegiat» perquè «hi ha vacuna per a tothom» i ha justificat la decisió, ja que és al capdavant de nombroses regidories, entre les quals la de Gent Gran, cosa que significa que té «contacte directe i diari amb molta gent».

El PSPV reconeix que la situació «es podria haver evitat», però destaca que «no hi ha hagut mala fe».

Investigació oberta

Notícies relacionades

La Conselleria de Sanitat valenciana ha obert investigacions en el Departament de Salut de Dénia (al qual pertanyen els municipis del Verger i els Poblets) i el de Torrevieja. En aquest últim, suposadament «s’ha procedit a vacunar persones que no estaven enquadrades en els grups de residències o sanitaris a qui correspon vacunar en aquest moment», és a dir, a personal que no es correspon amb els grups de la primera fase de vacunació.

Des de la conselleria han destacat que el pla de vacunació s’està portant a terme d’una manera «rigorosa i ordenada». En paraules de la consellera, Ana Barceló: «No es permetrà cap alteració del pla».