CAMPANYA DE VACUNACIÓ

Catalunya prem l’accelerador en les vacunacions i es disposa a començar la segona ronda d’injeccions

  • Més de la meitat de vacunes contra la Covid-19 rebudes fins ara ja han sigut subministrades

  • Aquest dilluns comença la segona ronda d’injeccions a les residències catalanes

  • Moderna entrega el primer lot de la seva vacuna, que es repartirà a quatre hospitals

  • Salut obre un expedient a tres infermeres que van colar els seus familiars en una residència de Terres de l’Ebre per vacunar-los

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La campanya de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya agafa embranzida després d’unes setmanes d’embús. Mentre a principis de mes s’estimava que només s’havien administrat un 13% dels fàrmacs rebuts, les últimes dades indiquen que ja s’han aplicat la meitat de les vacunes rebudes fins ara. Fins ara, Catalunya ha rebut 180.000 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech; la primera aprovada per al seu repartiment a Espanya. 136.450 ja han sigut distribuïdes. I 91.382 ja han sigut subministrades als pacients.

S’estima que cap a finals d’aquesta setmana acabarà la primera ronda de vacunació a les residències catalanes i a partir de dilluns començarà la segona. Així que a partir de dilluns es tornarà a residències com la de la Feixa Llarga de l’Hospitalet per subministrar la segona dosi de la vacuna. Josefa Pérez, de 89 anys, i Conchita Barbeta, directora del centre, es convertiran llavors en les primeres persones a rebre les dues dosis del fàrmac a Catalunya. Farà falta almenys una setmana més perquè aquests medicaments produeixin prou anticossos per protegir aquestes persones de la malaltia.

Després de la vacunació de 31.884 persones residents a centres de gent gran (i amb discapacitat) i 16.636 professionals de residències, les immunitzacions ja s’estan repartint entre els professionals sanitaris de primera línia. El col·lectiu presenta unes «molt bones dosis d’acceptació», segons ha destacat aquest dimecres Carmen Cabezas, de la Sotsdirecció General de Promoció de la Salut de la Generalitat, una de les especialistes encarregades de la gestió d’aquesta campanya. Fins ara, menys d’un 1% dels sanitaris s’haurien negat a posar-se la vacuna. El percentatge de rebuig entre els treballadors de residències seria entre el 7% i el 8%, tot i que aquest número sembla anar a menys segons avança la campanya.

La vacuna de Moderna es repartirà entre quatre hospitals

El futur (i la velocitat) de la campanya de vacunació a Catalunya dependrà de «factors logístics» que, ara com ara, resulten impredictibles. Com el ritme d’arribada de les vacunes i el procés del seu repartiment. «Sabem que la gent a casa s’està preguntant ‘i a mi quan em toca’, però encara no podem donar resposta, perquè depèn de molts factors», ha explicat el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon. «Esperem que en les pròximes setmanes tinguem més informació sobre, per exemple, el ritme d’arribada de les vacunes», ha afegit en una roda de premsa celebrada aquest dimecres. «Anirem el més ràpid possible», ha assegurat després de fer el balanç.

Segons les estimacions actuals, Pfizer i BioNTech enviaran lots setmanals de 60.000 dosis; mentre que Moderna preveu entregar-ne unes 98.000 al llarg del mes de febrer (tot i que el calendari definitiu segueix sense estar gaire clar). S’espera que el ritme de vacunació per a aquestes setmanes estigui entre les 8.000 i 10.000 dosis subministrades al dia.

Notícies relacionades

El primer lot de la vacuna de Moderna, per exemple, ha sigut entregat aquest dimecres al migdia; un dia després que el mateix transportista avisés de l’arribada dels vials, segons ha explicat Argimon com a exemple de la «imprevisibilitat» d’aquesta dinàmica. Les primeres dosis d’aquest fàrmac s’enviaran al més aviat possible a quatre centres catalans; Sant Joan de Déu, de Barcelona, i els hospitals d’Amposta, Manresa i Mataró. Aquestes vacunes, a diferència de les repartides fins ara, s’emmagatzemen a 20 graus sota zero; per la qual cosa requereixen una logística diferent i, per ara, només es repartiran a través d’hospitals i aniran destinades a sanitaris de primera línia.

Expedient disciplinari contra tres infermeres

La conselleria de Salut ha obert un expedient disciplinari a tres treballadors de l’Institut Català de Salut que, desplaçats a un centre de persones amb discapacitat de les Terres de l’Ebre per vacunar contra la Covid-19 els residents del centre, van convidar familiars directes a vacunar-se (tot i que no constessin en la llista de prioritats del pla de vacunació). Els sanitaris implicats ja han sigut apartats de les seves tasques mentre les autoritats sanitàries estudien accions contra la seva actuació. Argimon ha qualificat aquest succés com una cosa «molt greu».