Temperatures de fins a -15ºC a Espanya

La neu deixa pas al glaç i augmenta el risc d’accidents de trànsit

  • El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, avisa que les primeres plaques relliscoses ja es detecten a l’N-2, l’N-145 i l’N-260

  • El descens de temperatures no serà tan intens com a la resta de la península, on 30 províncies preveuen un fred extrem

  • A Catalunya es mantenen 9 vies secundàries tallades per les precipitacions del cap de setmana, que han deixat sense escola 1.600 alumnes

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El temporal de neu ha parat a Catalunya. «Però ve el fred», ha advertit el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Durant els pròxims dies, les temperatures baixaran i en punts com el Pirineu es podrien arribar als -8ºC. Catalunya quedarà lluny dels -15ºC previstos per als punts més afectats per l’onada de fred a la resta de la Península, però amb el descens ambiental n’hi haurà prou perquè subsisteixi la neu i que una part es converteixi en glaç. Per a això comptarà amb un episodi de boira gebradora a la zona de Lleida i Tarragona. Sàmper ha cridat a extremar les precaucions, perquè el gel és el principal enemic de la conducció i serà present a moltes vies de trànsit catalanes. A les carreteres N-2, N-145 i N-260 s’han començat a detectar la formació de plaques de gel.

A les nou del matí d’aquest dilluns, 61 carreteres continuen afectades per la neu precipitada en les últimes 48 hores. Nou d’aquestes, a més, estan tallades i en 34 es requereix l’ús de cadenes per circular. La immensa majoria dels punts amb circulació complexa pertanyen a comarques de Lleida o Tarragona i totes són vies de la xarxa secundària. Els trens de Rodalies operen sense incidents i només hi ha una interrupció del servei en dos trajectes de la línia de mitja distància entre Riba-roja i Reus i entre Salomó i Lleida. Segons Sàmper, la majoria dels clients d’alguns municipis de Tarragona que han perdut el subministrament d’electricitat o el servei de telefonia els recuperaran en les pròximes hores.

Hi ha 26 escoles que han mantingut les portes tancades pel risc que comportava conduir l’alumnat fins als centres. El tancament ha afectat un total de 1.681 alumnes.

Durant el cap de setmana hi ha hagut 8 accidents de trànsit relacionats amb el temporal. Tots de caràcter lleu. No obstant, a Lleida un home de 55 anys ha mort al tenir un infart mentre era al volant. La neu ha dificultat en gran manera la tasca d’arribar fins a ell i traslladar-lo d’urgència a l’hospital Arnau de Vilanova, on ha mort.

Fred extrem a la resta de la península

El temporal que ha cobert de blanc gairebé tot Espanya el segueix una onada de fred que posarà en avís més d’una trentena de províncies per temperatures que podrien arribar als -15ºC, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha emès aquest diumenge un avís especial recollit per Europa Press. Durant la jornada, al Cantàbric i a l’Alt Ebre hi ha possibilitat de precipitacions de caràcter feble i dispers, mentre que a l’àrea mediterrània s’esperen precipitacions ocasionals, que podran ser en forma de xàfecs i tempestes localment intensos en zones litorals de l’Estret, Alborán i les Balears. Les illes de Mallorca i Menorca estaran en avís groc (risc) per pluges.

A la resta de la Península, es preveuen intervals ennuvolatsi predominaran els núvols baixos a l’interior. I a les Canàries, el cel estarà ennuvolat i portarà pluges febles en general al nord de les illes.

Durant aquest dilluns, les cotes de neu continuaran per sota dels 500 metres en el terç nord de la Península, i oscil·larà entre els 500 i 800 metres a l’àrea mediterrània. Només a Cantàbria es mantindrà l’avís aquest dilluns, de nivell groc (risc) per neu.

Les temperatures màximes tendiran a pujar al nord-oest i terç sud peninsulars, i descendiran a la resta. Així, seran inferiors a 0ºC als sistemes Central i Ibèric i proximitats, i també en altres zones del nord-est peninsular. I les mínimes baixaran. Seran notables els descensos a l’entorn del Pirineu i al sud del sistema Ibèric. A les Canàries no s’esperen canvis.

En qualsevol cas, es mantenen a tot Espanya per sota dels seus valors habituals en aquestes dates, amb gelades generalitzades, més intenses als sistemes muntanyosos, Altiplà Sud i sud de l’Altiplà Nord, amb temperatures que podran oscil·lar entre els -10ºC i -15ºC.

Per a aquest dilluns, l’Aemet ha activat avisos de diferents tipus en més d’una trentena de províncies. Així, estaran en avís taronja (risc important) Osca, Àvila, Segòvia, Albacete, Ciudad Real, Conca, Guadalajara, Toledo, Lleida i Madrid (per temperatures entre -8ºC i -10ºC).

I en avís de nivell groc (risc), Almeria, Granada, Jaén, Saragossa, Terol, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Sòria, Zamora, Barcelona, Girona, Tarragona, Càceres, Lugo, Ourense, Múrcia, Navarra, La Rioja i València, per temperatures que oscil·laran entre -1ºC i -8ºC.

Finalment, aquest dilluns hi haurà predomini de vents de component nord, amb intervals de nord-est fort al litoral gallec, i del nord-oest a la desembocadura de l’Ebre, l’Empordà i les Balears, i els vents seran fluixos a l’interior sud peninsular. A les Canàries, els vents seran del nord i nord-est.

El vent provocarà mala mar a les Balears, Catalunya i el País Valencià. Així, en avís taronja hi haurà Mallorca per onatge, mentre que Eivissa i Formentera, Menorca, Barcelona, Girona, Tarragona, Alacant, Castelló i València tindran avisos de nivell groc per aquest fenomen.

Onada de fred fins dijous

Segons l’avís especial de l’Aemet, la borrasca ‘Filomena’, que ha perdut intensitat després del seu pas per la Península, ja és al Mediterrani occidental, tot i que en les pròximes hores encara es produiran xàfecs i algunes tempestes a la zona de l’Estret, Alborán i l’àrea mediterrània.

No obstant, des del nord-oest, l’anticicló atlàntic s’anirà estenent sobre la Península, i s’estabilitzarà l’atmosfera de manera clara a partir d’aquest dilluns a tot l’Estat.

Amb l’arribada de l’anticicló es produirà un descens acusat de les temperatures nocturnes durant els pròxims dies, fet que donarà pas a una onada de fred que durarà fins dijous a Espanya.

Amb aquesta onada de fred, es produiran gelades generalitzades a l’interior peninsular, que seran fortes en zones de muntanya i en àmplies zones planes amb superfície nevada, i afectaran sobretot la zona centre i àrees de l’interior de la meitat oriental, que és on s’han registrat les nevades més importants.

Les temperatures nocturnes més baixes s’esperaven aquesta nit, de diumenge a dilluns, i també dimarts a la matinada, amb gelades fortes en àmplies zones de l’interior, on s’arribaran a temperatures inferiors a -8ºC. En zones de muntanya i àrees planes amb superfície nevada les temperatures mínimes poden ser inferiors a -10ºC.

Notícies relacionades

L’Aemet també destaca que les temperatures diürnes, tant dilluns com dimarts, encara amb predomini de cel poc ennuvolat o serè, no superaran els 5ºC a bona part de la Península. En zones de muntanya, i fins i tot en zones planes de la zona centre, es mantindran en valors negatius tota la jornada.

A partir de la matinada de dimecres s’iniciarà un ascens de les temperatures, sobretot de les nocturnes, que afectarà la meitat est peninsular i zones de muntanya principalment. De totes maneres, les gelades continuaran de manera generalitzada a l’interior peninsular, tot i que no amb la intensitat dels primers dies de la setmana.