El ‘Filomena’ converteix Madrid en una ciutat fantasma

  • La Comunitat suspèn les classes dilluns i dimarts en totes les etapes educatives

  • Des de 1971 no es registrava una nevada tan impressionant al cor de la ciutat

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’any 2021 ha començat a Madrid amb el mateix lema de l’infame 2020: ‘Queda’t a casa’. No parlem del coronavirus, sinó de la històrica nevada registrada a la regió: 33 litres per metre quadrat en forma de neu. Des de 1971 no s’havia vist res semblant.

No està nevant només a la zona de la serra (on és habitual a hores d’ara de l’any), sinó al cor de la ciutat. Tot Madrid s’ha despertat amb uns 40 centímetres de neu a les voreres, que no es distingien de la calçada. Ni un sol cotxe circula per la ciutat. És impossible. Com a molt, algun tot terreny. Els aparcats estan totalment enterrats en la neu. Amb prou feines hi ha comerços oberts, a part d’alguna farmàcia i algun supermercat. Per exemple, un Lidl de Chamberí que a les 11.30 del matí va decidir tancar al públic per precaució. En una altra zona del centre, altres establiments d’alimentació es mantenien oberts amb gent esperant en una llarga cua suportant el fred intens. Els autobusos urbans i interurbans no circulen des d’ahir a la nit. Els taxis tampoc. El metro sí, però no funcionen totes les línies. Baixar les escales fins a les estacions és tota una odissea a causa de la quantitat de neu acumulada. Els que ho fan, s’agafen amb força a la barana.

Sense soroll de trànsit, ni botigues obertes, ni terrasses, Madrid és una ciutat fantasma on se sent el silenci, trencat pels crits dels nens, entusiasmats amb la neu i aliens als problemes de circulació i logístics que està causant el ‘Filomena’. Alguns adults també disfruten del paisatge. Els vianants han pres la ciutat, amb el mòbil a la mà per registrar l’històric moment. Els més preparats porten roba de neu. Fins i tot bastons i esquís o raquetes per passejar.

La previsió és que avui continuï nevant tot el dia, així que el problema més greu arribarà demà, que es podran registrar temperatures històriques de 12 graus sota zero. La Comunitat ha decidit suspendre les classes en tots els nivells educatius, des de primària fins a la universitat.

L’alcalde de la ciutat, José Luis Martínez Almeida (PP), va sortir en totes les cadenes demanant als madrilenys que sisplau es quedessin a casa i sortissin només si és imprescindible. Des de les 22 h es va decretar que els cotxes només poguessin circular amb cadenes. A les carreteres d’accés a la ciutat i en les de circumval·lació es van provocar uns col·lapses preocupants en què els cotxes no podien ni retrocedir ni avançar. Les maquines llevaneus tampoc hi arribaven. Finalment es va decidir mobilitzar l’Exèrcit.

Notícies relacionades

Tot i que molts madrilenys han sortit al carrer per ser testimonis de la ‘blanca Navidad’, la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso (PP), va demanar als ciutadans que es quedessin a casa. «Caminar pel carrer és perillós per la ruptura d’arbres i les plaques de gel», va assegurar. Efectivament, més d’un arbre es va esfondrar pel pes de la neu. Precisament, els grans parcs de la ciutat han tancat per precaució.

L’Hospital Niño Jesús va habilitar un telèfon perquè pares i mares de nens malalts poguessin consultar amb els pediatres sense haver-se de traslladar al centre.