Conseqüències del temporal ‘Filomena’

El gel a Madrid obliga a tancar les escoles una setmana

  • La Comunitat no recupera la normalitat després de la històrica nevada i decreta el tancament de l’educació presencial tota la setmana

  • Comerciants, porters i veïns baixen als carrers amb pales per retirar gebre i obrir camins relativament segurs

  • Els supermercats no tenen fruita ni verdura fresca

El gel a Madrid obliga a tancar les escoles una setmana
5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Madrid fa por. Dos dies després de la històrica nevada, la ciutat –i tota la comunitat– és avui una descomunal pista de gel. Ja no hi ha famílies divertides fent ninots, tirant-se boles entre rialles i lliscant amb trineus casolans. Ara sortir al carrer és, literalment, jugar-se el tipus. El cel està serè i brilla el sol, però les temperatures sota zero converteixen els carrers en un potentíssim congelador. El fred va per llarg. La presidenta de la regió, Isabel Díaz Ayuso, ha decretat el tancament de l’educació presencial en tots els nivells fins al pròxim dilluns.

A falta del seu habitual trànsit, la capital està silenciosa. Només se sent el soroll de les pales, que ja estan esgotades als basars. També se senten martells i recollidors metàl·lics i de plàstic. Fa molts anys que, a falta d’una competent gestió municipal, els carrers de Madrid estan nets gràcies als porters dels edificis. Amb la neu passa el mateix. Són ells –i els amos dels comerços– els que posen l’espatlla per desembarassar les voreres i fer tallafocs, més aviat tallaneus. Als edificis on no hi ha porter, són els veïns els que baixen amb els recollidors de plàstic de casa per apartar una mica el relliscós i perillós gebre. Als carrers secundaris, enterrats en neu i gel, també hi ha els cubells d’escombraries, plens a vessar de bosses perquè resulta impossible que els camions de neteja circulin.

L’ajuntament reparteix sal i les artèries principals –Castellana, Bravo Murillo, Santa Engracia, López de Hoyos...–estan netes gràcies als camions llevaneu, però no s’arriba a tot. Els carrers petits són una llenca de glaç. Mentrestant, milers de cotxes segueixen encallats a l’M-40, sepultats per la neu. Els serveis d’emergència avisen els seus propietaris: no aneu a buscar-los. Són ells els que ho faran i els portaran a un dipòsit municipal. Hi estan treballant des de primera hora del matí.

Avui és un dia perfecte per quedar-se a casa. Moltes oficines han demanat als treballadors que es connectin des de casa i compleixin així la jornada laboral. Però si ets dentista o cuidador d’un avi, ¿com teletreballes? A falta de transport públic que el porti a casa seva, al sud de Madrid, l’Hugo, cuidador d’una persona gran amb problemes de mobilitat, està encara a casa de la família per a la qual treballa. «Ja veuré quan me’n puc anar. De moment, aquí em quedo perquè no tinc manera de desplaçar-me», comenta. Rodalies va recuperant a poc a poc la normalitat (a les 12.25 hores ja es podia anar, per fi, a Leganés i Alcobendas), però el servei encara està congestionat. L’aeroport de Barajas –on molts usuaris han dormit aquests dos dies per problemes després de veure vist anul·lat el seu vol– ja té dues pistes operatives.

El metro funciona les 24 hores, però no totes les línies. Algunes estacions (baixar les escales és una autèntica odissea a causa de la quantitat de gel) s’han despertat tancades, així que la mobilitat es complica encara més.

Mentrestant, la Guàrdia Civil lluita a cops de pala per tornar la normalitat a les carreteres. Els guàrdies tenen ordre d’assenyalar als serveis de grua on han de retirar vehicles que estan encallats en aquesta via des de divendres passat a la nit. Però, perquè la grua pugui accedir a carregar els vehicles, és necessari netejar punts als quals no arriben les llevaneus.

Compte amb les cornises

Per als pocs valents (o inconscients) que s’atreveixen a baixar al carrer, l’opció més segura és fer-ho per la calçada. Alguns ho fan pels tallafocs de les voreres, però es corre el risc que et caigui un monticle de neu de les cornises. No només cal mirar a terra sinó també al cel.

Sense fruita al supermercat

La Belén, una jove universitària, ha sortit al carrer, armada amb unes bones botes. Necessita anar al supermercat. Una vegada allà comprova que no hi ha ni fruita ni verdura fresca. Les prestatgeries estan buides. Això sí, no falta ni pa, ni pasta, ni congelats, ni conserves. «No sabem quan vindran els repartidors. A Mercamadrid estan fent tot el que poden però no tenim cap previsió», admet una empleada del Carrefour de Ríos Rosas (Chamberí), que, al contrari que altres companys, sí que ha pogut arribar al seu lloc de treball. 

Els que poden optar pel teletreball ho estan fent. Això sí, amb l’àrdua (en molts casos impossible) tasca de fer-ho amb els fills, ja que la Comunitat ha suspès durant dos dies les classes en totes les etapes educatives. Les escoles públiques tenen habilitat un sistema de classes ‘online’, però el portal està desbordat i en molts casos és impossible connectar-s’hi. «Sembla mentida que no s’hagi après res amb el confinament de la pandèmia. ¿No es pot contractar una bona plataforma a internet? Si no funcionen les classes ‘online’, ¿com teletreballaré? La meva filla encara és petita com per deixar-la que faci sola les tasques», comenta la Marta, periodista que té una filla que va a 4t de primària. Estava previst que dimecres obrissin els centres educatius, però la presidenta madrilenya va anunciar a Twitter que es mantindran tancats tota la setmana. «És necessari arreglar desperfectes i garantir una tornada segura a les aules després del temporal de neu i fred», va assegurar a la xarxa social.

Anar al metge

Notícies relacionades

Anar al metge per a intervencions o consultes no urgents també és una altra odissea. El Joaquín tenia cita en una clínica privada per treure’s avui un tumor a la pell. Quan ha arribat al centre mèdic li han comunicat que el cirurgià no estava i ha hagut de fer mitja volta. El Manolo ha tingut més sort. Diumenge li van trucar per anul·lar la prova cardiològica que tenia prevista. L’hi han traslladat a dijous.

La previsió del temps fa témer que la situació no millori en les pròximes hores. Madrid continuarà sent, doncs, una comunitat col·lapsada després d’una nevada inèdita.

Temes:

Temporals