Onada de fred extrem

Anar a l’hospital malgrat el gel, el repte dels sanitaris després del pas del ‘Filomena’

  • Temperatures de 7 graus sota zero han saludat aquest matí els primers torns que miren d’arribar als hospitals

  • Voluntaris amb 4x4 substitueixen els busos en el transport de personal a centres de salut

  • Madrid suspèn les cites per a anàlisis de sang a 25.000 pacients

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Milers de treballadors sanitaris dels hospitals i centres de salut de Madrid i les dues Castelles estan cridats aquest dilluns a incorporar-se als seus llocs de treball... Si poden arribar a l’hospital.

La convocatòria en centres públics i privats està feta per a integrants amb possibilitats de moure’s del primer torn d’infermeria, auxiliars, zeladors, neteja, personal d’admissió, especialistes en rajos X, tècnics de laboratoris i, per descomptat, els metges.

Després del pas del temporal ‘Filomena’, s’enfronten ara al repte d’arribar a les consultes amb bona part del servei de transport públic rodat discrecional suspès, només part de les línies de tren de rodalies habilitades i, sobretot, la dificultat d’arribar des de casa seva a les parades de transport.

El contingent que aquest dilluns mira d’acostar-se als hospitals s’ha aixecat amb el centre del país sotmès a una onada de fred extrem, amb temperatures de fins a 12 graus sota zero en el cas d’Àvila, Conca i Segòvia, i de menys vuit graus a Madrid i la seva perifèria a les 7 del matí.

Els professionals preparaven ahir a la nit la roba de feina més una motxilla o maletí addicional, ja que els caps de servei de diversos hospitals de Madrid, Toledo i Àvila han estat avisant de la possibilitat que aquells que aconsegueixin arribar aquest primer dia de gel després del pas de ‘Filomena’ als centres potser hauran de doblar torns, o prolongar la jornada fins demà i pernoctar al centre sanitari per donar relleu als companys que s’hi van quedar bloquejats tot el cap de setmana.

A Humanes, petita localitat al sud de Madrid, els sanitaris aconsegueixen arribar al centre de salut amb bicicleta. En altres llocs ha sigut aquest dilluns al matí quan s’ha fet rellevant el servei solidari d’una xarxa informal de propietaris de cotxes 4x4 que es va formar durant el cap de setmana de la gran nevada. La seva col·laboració s’ha fet imprescindible a la perifèria de Madrid, als carrers de pobles i urbanitzacions a les quals no arriben les llevaneus, allunyades de les vies principals, on s’han prestat a portar els sanitaris a centres com l’Hospital Puerta de Hierro, Hospital Madrid Torrelodones, Hospital Universitari de Getafe o l’Hospital General de Collado Villalba des de primera hora d’aquest matí.

Serveis suspesos

Serveis suspesosEl servei sanitari ordinari funcionarà aquest dilluns a la Comunitat de Madrid sota mínims. El Govern madrileny va anunciar aquest diumenge la suspensió de totes les extraccions de sang per a analítiques programades en tots els centres sanitaris «d’acord amb les recomanacions de Protecció Civil d’evitar desplaçaments innecessaris».

Vint-i-cinc mil pacients madrilenys estan rebent des d’aquest diumenge SMS als mòbils avisant-los que les cites queden cancel·lades. Al suspendre les analítiques, també es pretén «pal·liar les dificultats que genera el trasllat de les mostres al laboratori», perquè els vehicles de transport sanitari tenen molt complicada la circulació fins, almenys, la tarda.

Notícies relacionades

Als centres de salut es preparen aquest dilluns per atendre telefònicament el major nombre de consultes mèdiques que estaven en agenda per a la jornada. Aquesta situació pot allargar-se fins dimecres, però les centraletes telefòniques, indiquen fonts del sindicat d’infermeria SATSE, continuen sense reforçar-se, malgrat la mala experiència acumulada des de la primera onada de la pandèmia.

El servei madrileny d’urgències mèdiques SUMMA 112 ha atès 8.900 trucades durant el cap de setmana amb 534 mitjans mòbils, entre ambulàncies i vehicles d’intervenció ràpida; i també algunes sense cap més solució que acudir a l’helicòpter. Va passat aquest diumenge a la tarda a Cadalso de los Vidrios amb el transport d’un malalt greu de Covid, afectat per una pneumònia bilateral i que tenia dificultats per respirar. Un helicòpter del SUMMA 112 el va portar al capvespre fins a l’hospital d’Alcorcón, una altra localitat de la perifèria sud de Madrid envoltada d’un altiplà cobert de gel.