Temporal

El Govern central no descarta declarar Madrid zona catastròfica pel ‘Filomena’

  • Ábalos critica Casado i Calviño qualifica de «puntual» l’augment del preu de l’electricitat

  • Robles remarca que les Forces Armades es quedaran a la Comunitat de Madrid «el temps que faci falta»

El Govern central no descarta declarar Madrid zona catastròfica pel ‘Filomena’
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Madrid ha patit la urpada de la borrasca ‘Filomena’ i el Govern central no descarta declarar tota la Comunitat zona catastròfica. La mateixa presidenta, Isabel Díaz Ayuso, preveu que la regió no resoldrà els problemes de mobilitat abans de dos dies i el ministre del ram, José Luis Ábalos, no ha descartat declarar la zona com a afectada per emergències (l’actual denominació), a causa dels efectes del temporal.

«Cal fer l’avaluació dels danys quan amaini el temporal. Cal veure les causes, els danys i el seu abast, i és quan es procedeix aquesta qüestió», ha assenyalat el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquesta declaració i la gestió del ‘Filomena’ són dues de les principals noves banderes polítiques del PP.

En aquest sentit, Ábalos ha insistit que abans de plantejar-se una declaració d’aquest tipus «el primer que s’han d’avaluar són els danys». «Quan puguem fer una avaluació dels danys serà el moment per avaluar alguna cosa d’aquest tipus, quan es coneguin els impactes i els danys», ha necessitat.

Finalment, Ábalos ha criticat el president del PP, Pablo Casado, per fer «actes de cara a la galeria» que «tenen poca contribució» per als ciutadans. «Casado pot agafar una pala, d’altres van anar a fer ninots de neu i d’altres es van tirar boles: cadascú va disfrutar de la neu com va voler», ha remarcat.

Cost de la llum

La vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, ha assenyalat que és «prematur» plantejar un fons d’ajuts per a les zones afectades pel temporal de neu i ha incidit que la primera línia de suport està en l’àmbit de les assegurances privades.

En una entrevista a la cadena SER, la ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha recalcat que el primer és «veure l’avaluació dels danys». «La resposta ha sigut l’adequada i el Govern ha estat en primera línia», ha incidit la ministra, que també ha indicat que és lògic que es produeixi un augment puntual dels costos energètics davant aquesta situació extraordinària.

Calviño ha dit que es tracta d’un episodi «puntual» i que «no podem pensar que la reforma del sector elèctric suposa que no poden donar-se pujades puntuals de la llum». 

L’UME, a Madrid

Notícies relacionades

Per la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha remarcat la tasca de les Forces Armades. «En aquests moments tenim unes 1.500 persones treballant a pic i pala. Han arribat reforços de tots els llocs on tenim base de l’UME, també l’Exèrcit de l’Aire ha ajudat», ha explicat.

En concret, la ministra ha ressaltat que a Madrid, als 600 efectius de la Unitat Militar d’Emergència, s’hi han afegit 400 de l’Exèrcit de Terra, que han ajudat a traslladar malalts. Finalment, la ministra ha afirmat que les Forces Armades es quedaran a la Comunitat de Madrid «el temps que calgui». «Si han de venir reforços d’altres llocs, vindran. Els efectius de l’UME s’abocaran com sempre, amb tots els instruments», ha conclòs.