Energia

Calviño avisa que la reforma elèctrica no impedeix pujades puntuals de la llum

  • La vicepresidenta vincula el repunt del preu a situacions extraordinàries, com el temporal

  • La titular d’Economia justifica que la CNMC vigili el comportament del mercat

1
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha advertit aquest dilluns que la reforma del sector elèctric que ha emprès l’Executiu no impedeix que es puguin produir pujades «puntuals» del preu de la llum quan hi ha una situació excepcional com la causada per la borrasca ‘Filomena’.

«No podem fer pensar als ciutadans que la reforma del sector elèctric que estem abordant amb determinació suposa que no hi hauran més pujades puntuals del preu de la llum quan hi ha una tempesta perfecta com la que estem vivint aquests dies», ha assenyalat Calviño en declaracions a la cadena SER, recollides per Europa Press.

La vicepresidenta ha indicat que la reforma del sector elèctric posada en marxa pel Govern els últims dos anys i mig està permetent, entre altres factors, una transició cap a un pes més gran de les energies renovables, cosa que s’ha traduït en una rebaixa dels costos de l’electricitat del 40% en els últims dos anys.

Ara bé, ha insistit que això no evita que, en situacions extraordinàries, es produeixin episodis «puntuals» d’encariment de la factura de la llum, com ocorre en altres països europeus.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha remarcat que, en l’actual situació, l’energia solar no està podent subministrar al sistema i que la borrasca està suposant una demanda extraordinària. «Aquesta és la realitat [...] i hem de prendre’ns-ho com el que és, un episodi puntual derivat d’una situació extraordinària», ha reiterat.

En tot cas, ha qualificat de «molt adequat» que la vicepresidenta Teresa Ribera hagi instat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a verificar que no s’ha produït un comportament inadequat dels mercats i dels seus operadors.