Més contagiosa

Detectat el primer cas de la variant britànica del coronavirus a Catalunya

  • Salut confirma que la detecció es va fer ahir en una persona que va viatjar al Regne Unit i que no ha requerit hospitalització

  • Vergés assegura que ja s’ha vacunat una de cada quatre persones dels geriàtrics

  • Interior alerta d’estafes telefòniques a residències d’avis per mirar de vendre la vacuna contra la Covid-19

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els serveis sanitaris han diagnosticat el primer cas de contagi a Catalunya de la variant britànica del SARS-CoV-2, que es contagia entre un 40% i un 70% més tot i que sense causar aparentment símptomes més greus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dijous a la roda de premsa del Procicat que aquesta detecció es va confirmar dimecres a la nit, i el Departament no descarta que hi hagi més casos al territori. El registre d’aquesta variant de coronavirus es va fer en una persona que havia viatjat al Regne Unit i ha indicat que ja estan fent un seguiment dels seus contactes. 

Vergés ha explicat que la persona contagiada d’aquesta nova variant «no està ingressada» perquè la seva clínica no ho ha requerit. «Aquesta nova soca ha provocat al Regne Unit un augment de casos perquè té una taxa reproductiva més gran. Sembla que es contagia més fàcilment si no es prenen prevencions, però no és més greu», ha dit per la seva banda el coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. «Tampoc està demostrat que afecti més els nens», ha afegit.

Situació «complicada»

La situació epidemiològica de Catalunya és, segons Salut, «complicada». Aquest dijous s’han registrat 2.375 nous contagis, però dilluns i dimarts n’hi va haver més de 4.000. Han mort 48 persones en les últimes 24 hores. A més, hi ha 2.150 persones amb Covid-19 hospitalitzades en planta convencional, 101 més que el dia anterior.

«És preocupant. Hi ha un augment de la pressió assistencial», ha assenyalat Mendioroz. A més, hi ha 418 pacients amb coronavirus a l’uci, un més que el dia anterior. «El creixement pujarà, però esperem que les mesures posades en marxa al desembre i les que entren en vigor avui serveixin per parar el ritme de contagis», ha explicat l’epidemiòleg.

Les regions de Catalunya es comporten «de manera desigual». Per exemple, hi ha més contagis a les àrees metropolitanes de Barcelona que a Girona o a la Catalunya Central. «Els contagis van lligats a la densitat poblacional», ha dit Mendioroz.

Catalunya ja ha administrat 24.000 dosis de les vacunes de Pfizer. Segons Vergés, Catalunya ja «ha agafat el ritme» de vacunació, que «s’ha accelerat en els últims dies». Un 5,7% de residents de geriàtrics i sanitaris (els dos col·lectius que s’estan vacunant en aquests moments) rebutgen la vacunació.

«És una vacuna eficaç i segura», ha insistit Mendioroz. Entre les persones que rebutgen la vacuna «hi ha de tot», ha dit Vergés (és a dir, tant residents com sanitaris», però «el millor exemple són els milers de persones que s’estan vacunant». Mendioroz ha recalcat que als Estats Units només hi va haver 11 casos de reaccions al·lèrgiques greus per cada milió de dosis i que, a més, no han anat a més.

El 55% de les persones que ja han sigut vacunades són avis i personal de geriàtrics. «Una de cada quatre persones en residències ja han sigut vacunades», ha destacat Vergés. Els falta la segona dosi, que s’ha de posar tres setmanes després de la primera. Set dies després d’aquesta segona dosi, s’adquireix la immunitat.

Vacuna de Moderna

A més, la setmana vinent Catalunya espera rebre les primeres dosis de la vacuna de Moderna autoritzada ahir per l’Agència Europea del Medicament. Primer n’arribaran 500 dosis, la següent setmana, 8.500; després, 21.000, i després, 62.900, segons Vergés. En total, prop de 93.000. Les vacunes de Pfizer i Moderna s’administraran indistintament entre els col·lectius. Això sí, cada persona rebrà dues dosis de la mateixa vacuna.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha alertat d’intents d’estafes en residències d’avis que miraven de vendre’ls la vacuna. Les estafes no es van arribar a produir perquè les persones se’n van adonar. «La vacuna arribarà de manera gratuïta i a través de la Generalitat», ha remarcat Sàmper.

Es tracta d’unes trucades des d’un número internacional a centres amb persones vulnerables que demanen un ingrés econòmic per fer entrega de les vacunes. Interior no descarta que aquestes estafes puguin fer-se també a nivell presencial, anant als domicilis de gent gran. «No s’ha de fer cap tipus de pagament per a aquestes vacunes, ja que són gratuïtes i administrades per la Generalitat», ha insistit el comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero.

Temes:

Coronavirus