Pandèmia de Covid-19

La vacuna de Moderna arribarà a Espanya la setmana que ve

  • En les pròximes sis setmanes rebrà unes 600.000 dosis que Sanitat repartirà entre les comunitats

  • «La situació epidemiològica és molt preocupant», diu el ministre Illa des de Barcelona

  • Descarta aprovar un confinament domiciliari per rebaixar la corba d’aquesta tercera onada

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La vacuna contra el coronavirus de Moderna, autoritzada ahir per l’Agència Europea del Medicament, arribarà a Espanya la setmana que ve, entre els següents set i 10 dies, segons ha anunciat aquest dijous el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa des de Barcelona. La previsió de Sanitat és que Espanya rebi, en un únic punt, unes 600.000 dosis en les pròximes sis setmanes (fins a mitjans de febrer) que el ministeri repartirà entre les diferents comunitats autònomes. La vacuna de Moderna s’administrarà en paral·lel a la de Pfizer, que s’està inoculant des del 27 de desembre.

«La situació epidemiològica d’Espanya, ara mateix, és molt preocupant», ha sentenciat Illa, que ha afegit que les dades del dia es coneixeran i valoraran aquesta tarda. Per això el ministre s’ha remès a les dades de dimarts, quan a Espanya ja s’havien administrat un 18% de les dosis de les vacunes que havien arribat. «El pla de vacunació avança segons el que estava previst. Anem agafant velocitat de creuer», ha assegurat Illa, malgrat que hi ha autonomies, com Extremadura, que van més endarrerides que d’altres. Tot i així, no ha volgut polemitzar al respecte. «No farem rànquing [de les autonomies que més estan vacunant]. Totes han d’administrar les vacunes el més ràpid possible», ha dit i, a més, ha destacat que hi ha dues vacunes més en procés de revisió que s’incorporaran pròximament, a l’espera que siguin autoritzades: la d’AstraZeneca i la de Janssen. Totes estan contemplades en el calendari de vacunació de Sanitat.

A les preguntes dels periodistes, Illa ha explicat que, per vacunar, el ministeri no ha sol·licitat ajuda a l’Exèrcit ni a la sanitat privada perquè «la sanitat pública té prou recursos per administrar les dosis». I ha mantingut que a l’estiu hi haurà entre 15 i 20 milions d’espanyols immunitzats contra la Covid-19. També ha destacat que la vacuna de Moderna s’ha de mantenir a 20 graus sota zero i que, per tant, la logística és «una mica menys complexa» que la de Pfizer, que ha d’estar a 80 sota zero.

Notícies relacionades

Illa, que ha defensat les restriccions imposades per algunes comunitats autònomes (com Catalunya, que avui inaugura noves mesures) i ha instat la ciutadania a seguir-les, ha repetit que deixarà el Ministeri quan comenci la campanya electoral a Catalunya, en la qual el es presentarà com a cap de llista pel PSC a president de la Generalitat el 14 de febrer. «Seguiré al Ministeri fins a l’últim minut i en deixaré les competències quan comenci la campanya electoral del 14-F», ha subratllat.

A més, ha destacat que Espanya no contempla ara mateix un confinament domiciliari, tot i que algunes autonomies, com Castella i Lleó, ho han demanat fa poc. «No està contemplat en el decret d’alarma, n’hi ha prou amb altres mesures que ja s’estan prenent. Amb aquestes mesures rebaixarem la segona corba», ha remarcat el ministre.