LA SITUACIÓ DE LA PANDÈMIA

Vacunació asimètrica quan Espanya se submergeix en la tercera onada de la Covid

  • Les Canàries i Astúries aconsegueixen inocular gairebé totes la dosis rebudes, mentre que Madrid i Catalunya no passen del 13%

  • L’ocupació hospitalària repunta clarament per primera vegada des de l’octubre i els contagis pugen un 25% en una setmana

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La vacunació ha començat al ralentí en la majoria de les comunitats autònomes. La primera setmana només s’han inoculat 82.834 dosis, el 23% de les rebudes, amb Madrid (6%) i Catalunya (13%) entre les que pitjor s’han incorporat al procés, mentre que Espanya comença a submergir-se en una tercera onada esperonada per la relaxació de les restriccions per Nadal. El Ministeri de Sanitat va registrar en els últims tres dies festius més de 30.000 nous contagis, un 25% més que dilluns de la passada setmana. I l’ocupació hospitalària repunta clarament per primera vegada des d’octubre, amb l’ocupació al 23% de les ucis per malalts de Covid.

La majoria d’autonomies s’han escudat en els dies festius de la setmana passada i que les dosis de Pfizer van arribar un dia més tard del que es preveia, però totes van afrontar els mateixos problemes i, en canvi, les Canàries (100%), Astúries (78%) i Galícia (48%) van arribar a percentatges de vacunació molt superiors, segons el primer balanç facilitat per Sanitat. La clau de les que ho han fet millor: treballar els dies festius i habilitar equips humans suficients.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va admetre en la seva compareixença després de la celebració del Consell d’Interterritorial de Salut que les festes de Nadal han entorpit l’arrencada però li va restar importància, convençut que «aviat s’arribarà a una velocitat de creuer». 

A les 358.000 dosis que van arribar la setmana passada se n’hi van afegir aquest dilluns 360.000 més que Illa espera que s’inoculin ja amb celeritat aquesta mateixa setmana.

El factor temps és clau

La majoria de països europeus han patit problemes similars. Cap està complint les previsions en un moment en què el factor temps és clau davant un virus que sempre va per davant.

Malgrat que la dada d’un dilluns posterior a tres dies festius infravalora sempre la incidència de casos pels retards en les notificacions, les xifres que aquest dilluns va facilitar el Ministeri donen prou pistes per confirmar que Espanya ha entrat en la tercera onada. La comparació dels dos dilluns és reveladora, ja que l’anterior també va estar precedit de tres dies festius. En aquesta data, la incidència en 14 dies era de 246 casos per 100.000 habitants, i una setmana després n’ha pujat 272. A Catalunya l’augment de la velocitat de reproducció dona les pistes més clares del que pot passar en els pròxims dies.

Notícies relacionades

Sense parlar encara de tercera onada, el ministre va admetre que «la tendència del virus es manté a l’alça» i que així ho havien «constatat tots els consellers». «No ens enganyem, la pandèmia al nostre país està creixent. S’ha de mantenir la guàrdia alta», va advertir.

Segons el ministre, les comunitats autònomes «han pres o prendran en les pròximes hores» les mesures necessàries, «en alguns casos molt dràstiques» per fer front a un repunt que encara no recull la major part de l’efecte Nadal, resultat que fins a mitjans de mes no es podrà veure amb claredat. Encara queden els Reis d’Orient.